Literatura v roce 13? Vedle škváru i osvědčené jistoty

Marcel Kupka, Boris Hokr
16. 1. 2013 15:19
Nesbo, Brown, Murakami, Irving i Hakl. A co thriller a fantasy?
Jo Nesbo
Jo Nesbo | Foto: Profimédia

Nové knihy - Literatura v roce 2013? Jako každý rok. Moře balastu a škváru. Memoáry herců a hereček, po kterých neštěkl pes už ani včera. Kuchařky na štěstí i kuchařky z kuchyní celebrit. Prostřeno, uvařeno, zavřeno.

Několik jistot ale rok 2013 na poli krásného slova má. Ještě pořád tu jsou dobrá nakladatelství, která vydávají dobré knihy. Odeon, Argo, Paseka, Kniha Zlín, Host a další připravují nemálo literárních šperků, které budou slušet.

Severská krimi? Netopýr, Švábi a komiksová Lisbeth

Hned několikrát vyrazíme v roce 2013 do knihkupectví pro severskou detektivku. Už na únor Kniha Zlín připravuje Netopýra Jo Nesba, vůbec první případ Harry Holea. Česky nevychází Netopýr poprvé, pod názvem Netopýří muž byl vydán už v roce 2008 nakladatelstvím Moba. Kupoval málokdo. Vlastně skoro nikdo. Nesbo byl neznámý a překlad z němčiny byl slabý. Pro Nesba se půjde letos do knihkupectví ještě jednou. V květnu. Pro v pořadí druhou holeovku – Švábi.

Další severské detektivky roku 2013? Na pole dobře proorané se vydávají další nakladatelé, Mladá fronta vydá v červnu román Nesprávná oběť Arne Dahla, Baronet, také v červnu, chystá Potápěče Håkana Östlundha. Novinky kmenových autorů severské krimi chystají i tradiční „severští“ nakladatelé - Motto, Jota, Host a Kniha Zlín, kde kromě Nesba vyjde například i Vnitřní kruh Mari Jungstedtové. V Hostu vyjde první díl šestidílné komiksové adaptace Milénia Stiega Larssona.

Odeon? V jedné osobě Johna Irvinga

Foto: Aktuálně.cz

Rok 2013 v nakladatelství Odeon? Šéfredaktor Jindřich Jůzl připravil chutné menu pro čtenáře náročného i většinového. V září vyjde patrně nejočekávanější odeonská novinka roku - třináctý román Johna Irvinga. Příběh nazvaný In One Person vypráví životní příběh bisexuála na přelomu padesátých a šedesátých let a Irving jej věnoval svému homosexuálnímu synovi. Česky román vychází s titulem V jedné osobě.

Podzimní Odeon, to je také třetí díl románu Haruki Murakamiho 1Q84. Z Dálného východu to ale nebude vše – v květnu se může čtenář těšit na román Paprika Jasutaky Cucuie, jehož Peklo se stalo jednou z událostí roku 2009.  A to není ještě zdaleka vše – na  listopad Odeon připravuje novinku laureáta Man Bookerovy ceny Iana McEwana Mlsoun, už v srpnu vyjde kniha Když hrdličky zmizely Sofi Oksanen, skvělé autorky sugestivních příběhů. Očistu a Stalinovy krávy určitě znáte.

Skutečná událost a alchymisté

Druhý pilíř náročného čtenáře - nakladatelství Argo - hned v lednu vydává nový román Emila Hakla Skutečná událost. V únoru vyrazí na nákup ctitelé „alchymisty“ Paulo Coelha – Rukopis nalezený v Akkonu. V prvním románu, který napsal po závažné operaci srdce, se Coelho, jak je jeho zvykem, ptá, zda i ve světě, jenž pozbyl smyslu, zůstávají v platnosti univerzální lidské hodnoty.

Foto: Aktuálně.cz

Argo chystá také netypického Cormaca McCarthyho. Poté, co loni vydalo jeho poslední, česky dosud nevydané, prozaické dílo (Suttree), představí beletrizovaný záznam autorovy divadelní hry Vlak Sunset Limited. Těšit se můžete na konec února.

Autor bestselleru Da Vinciho kód Dan Brown oznámil, že v květnu 2013 vydá svůj šestý román. Tajemnou symboliku bude tentokrát Robert Langdon hledat v Dantově Božské komedii. V českém překladu by se měla kniha objevit na podzim, slibuje nakladatelství Argo.

V Brně a ve Zlíně připravili na letošek též mnoho zajímavého. Komiksové vydání Larssonova Milénia jsme již zmínili, z dalších novinek Hostu si poznamenejte Jamrachův zvěřinec Carol Birchové. Vychází hned z kraje roku a autorka za něj získala užší nominaci na Man Bookerovu cenu.

Kniha Zlín je nejen severská detektivka. Je to také, a především, kvalitní překladová literatura. V březnu vyjde Poslední večeře Pawla Huelleho, strhující román z blízké budoucnosti, v níž v polském Gdaňsku vedle sebe žijí v napětí katolíci a muslimové a svět, který jsme znali, je najednou minulostí. V září se českému čtenáři představí románem Někdo jiný laureát Nobelovy ceny za literaturu Imre Kertész.

Foto: Reuters

Polední tip ze Zlína? 22 Britannia Road. Román debutující Amandy  Hodgkinsonové doslova uchvátil Ameriku, která jej neváhá srovnávat se Sophiinou volbou Williama Styrona.

Česky vyjde také nová Rowlingová

Další novinky? Nakladatelský kolos AlbatrosMedia bude pokračovat ve vydávání „porno série pro matky“ E. L. James - Padesát odstínů temné vychází hned v lednu. Stejné nakladatelství vydává Prázdné místo, první „dospělý román“ J. K. Rowlingové, autorky série o kouzelnickém učni Harry Potterovi.

Co ještě nebude v roce 2013 chybět? S téměř stoprocentní jistotou se dá předpokládat, že během roku napíše další (x-tou) kuchařku Zdeněk Pohlreich a na podzim novou knihu vydá Michal Viewegh

 

Právě se děje

Další zprávy