Literárním debutem roku může být letos i překlad

Hana Pražáková
14. 3. 2008 17:10
Cena Magnesia Litera vyhlásila nominace
Anna Kareninová, předsedkyně poroty Magnesia Litera
Anna Kareninová, předsedkyně poroty Magnesia Litera | Foto: Ondřej Besperát

Praha Celkem dvacet čtyři knih se letos utká o nejprestižnější českou literární cenu Magnesia Litera. Porota je vybrala z rekordních 303 přihlášených titulů.

V osmi kategoriích se netradičně objevují hned dvě nominace pro překladovou knihu Jmenuji se červená od předloňského tureckého nobelisty Orhana Pamuka.

Detektivní zápletka knihy, která se odehrává v Istanbulu šestnáctého století v prostředí sultánových malířů miniatur, se točí kolem vraždy jednoho z iluminátorů a současně líčí každodenní život osmanské společnosti. Román vypráví hned dvacet různých vypravěčů s rozličným stylem řeči - mimo jiné třeba mrtvola, strom nebo mince.

I s nimi si však podle poroty bravurně poradil překladatel Petr Kučera, který knihu zároveň opatřil poznámkami přibližujícími dobové reálie.

Foto: ČTK
Čtěte také:
Nobelovu cenu dostal turecký spisovatel Pamuk
Na rekordní literární cenu zase dohlédne Burian
Kompletní seznam nominací najdete ZDE

"Českým čtenářům se tak dostává určitého privilegia, vlastní děj se díky komentářům více otevírá," říká předsedkyně poroty, překladatelka Anna Kareninová.

Někteří z letos nominovaných autorů (zleva doprava): Petra Soukupová za román K moři, Martina Lustigová za monografii o Karlu Kramářovi, Petr Kučera, který přeložil nominovanou knihu Orhana Pamuka Jmenuji se červená, a Aleš Palán s knihou Být dlužen za duši.
Někteří z letos nominovaných autorů (zleva doprava): Petra Soukupová za román K moři, Martina Lustigová za monografii o Karlu Kramářovi, Petr Kučera, který přeložil nominovanou knihu Orhana Pamuka Jmenuji se červená, a Aleš Palán s knihou Být dlužen za duši. | Foto: Ondřej Besperát

Vůbec poprvé se tak překlad objevuje v nominaci na objev roku. O nejlepší prvotinu se netradičně utkají ještě tři další díla, pořadatelé to vysvětlují  nezvyklým počtem a kvalitou prvotin.

Básnický debut Jonáše Hájka Suť, bibliografie Karla Kramáře, kterou sestavila mladá historička Martina Lustigová a kniha Markéty Pilátové Žluté oči vedou domů.

V oblasti prózy se utká sbírka povídek Olej do ohně autora Lubomíra Martínka, který podle poroty prokazuje vzácnou schopnost vykreslit pevnou a fabulační linií poutavý, v nejlepším slova smyslu čtivý a přitom civilně hodnověrný příběh.

Druhou nominaci v této kategorii získala teprve šestadvacetiletá Petra Soukupová se svojí prvotinou K moři, která svou kompozicí, změnami tempa a tématem rodinných vztahů v krizi připomíná román anglické spisovatelky Virginie Woolfové K majáku.

Třetici próz doplňuje autobiografická novela Jedním okem od Elišky Vlasákové. Autorka se vrací do raného dětství a ze vzpomínek skládá příběh nemanželského dítěte majitelky malé krejčovské dílny.

Tyto čtyři knihy získaly letos nominaci na Literu pro Objev roku.
Tyto čtyři knihy získaly letos nominaci na Literu pro Objev roku. | Foto: Ondřej Besperát

V překladatelské kategorii bude kromě zmíněné knihy Jmenuji se červená soupeřit i básnický výbor V těle světa španělského básníka Andrése Sánchéze Robayny, který přeložil Petr Zavadil, a překlad knihy Den co den, jehož autorkou je Terézia Mora. Román z německého originálu přeložil Tomáš Dimter.

V publicistické kategorii, která se loni objevila jako novinka, se rozhodne mezi publikacemi Fízl od Petra Placáka, Borgesův svět od Václava Cílka a titulem Být dlužen za duši, což je rozhovor Aleše Pelána s Janem a Gabrielem Florianovými.

V kategorii poezie se o vítězství utkají sbírky Sny básníka Zbyňka Hejdy, Přízraky Milana Děžinského a prvotina Spálov, jejímž autorem je Tašo Andjelkovski.

Mezi knihami pro děti a mládež mají šanci zvítězit Marka Míková s dílem Knihafoss, Petr Sís s knihou Zeď a Petr Nikl s publikací Záhádky.

Martin Karas, zástupce sponzora ceny Magnesia Litera, představuje novinářům knihu Emil Fila, která je nominována v kategorii za naučnou literaturu.
Martin Karas, zástupce sponzora ceny Magnesia Litera, představuje novinářům knihu Emil Fila, která je nominována v kategorii za naučnou literaturu. | Foto: Ondřej Besperát

V kategorii naučná literatura porota nominovala díla Svět jiné hudby II. od Zdeňka a Petra Slabých, monografii českého výtvarníka Emil Filla od Vojtěcha Lahody a knihu Soběslav I., jejímž autorem je Vratislav Vaníček.

V kategorii nakladatelský čin porota letos ocenila vydávání souborných svazků. Bodovat může Nakladatelství Franze Kafky za Spisy Franze Kafky, Psychoanalytické nakladatelství za Spisy Sigmunda Freuda a Nakladatelství Lidové noviny za Korespondenci Boženy Němcové.

Z jednotlivých kategorií garantovaných odbornými porotami nakonec vybere hlavní porota Knihu roku, jejíž autor získá 200 tisíc korun.  Litera za přínos české literatuře nominace nemá.

Slavnostní vyhlášení se bude konat 20. dubna v Městské knihovně Praha v přímém přenosu na kanálu ČT2. Pořadem bude stejně jako loni provázet Jan Burian.

 

Právě se děje

Další zprávy