Literární olympiádu letos vyhrál Američan Philip Roth

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
18. 5. 2011 15:00
78letý prozaik dostal mezinárodní Man Bookerovu cenu
Philip Roth
Philip Roth | Foto: Aktuálně.cz

Sydney - Americký spisovatel Philip Roth získal Man Booker International Prize, mezinárodní obdobu prestižního britského literárního ocenění. Vítěz byl oznámen na tiskové konferenci v budově opery v Sydney. Man Bookerova mezinárodní cena, označovaná v branži za literární olympiádu, se uděluje každé dva roky od roku 2004 a její držitel dostává 60 tisíc liber.

Cenu může dostat žijící autor, který píše anglicky nebo jehož knihy jsou běžně dostupné v anglickém překladu. Porota ji uděluje za celé dílo a za příspěvek světové literatuře, ne za jednu konkrétní knihu jako ostrovní ocenění (tu mohou od roku 1969 získat jen anglicky píšící autoři zemí britského Společenství a Irska).

"Knihy Philipa Rotha více než 50 let povzbuzovaly, provokovaly a bavily ohromné a stále rostoucí množství čtenářů," řekl předseda panelu porotců Rick Gekoski. "Jeho kariéra je pozoruhodná v tom, že začíná na takové a stále se zlepšuje. V 50 nebo 60 letech, kdy je většina romanopisců v krizi, napsal řadu knih té nejvyšší a trvalé kvality," podotkl.

Letos osmasedmdesátiletý rodák z amerického New Jersey je jedním z nejznámějších představitelů americké židovské literatury; jeho postavy se se svým původem často bolestně potýkají. Už o devadesátých let každoročně tipován za vítěze Nobelovy ceny za literaturu. 

Roth debutoval v roce 1959 knihou Goodbye Columbus (Sbohem, město C). Proslavil se románem Portnoyův komplex z roku 1969, ketrý vyvolal skandál i v otevřených 60. letech. 

V 90. letech slavil autor mimořádné úspěchy u čtenářů i kritiky a postupně získal všechny čtyři nejdůležitější americké literární ceny. Za román Americká idyla mu v roce 1998 připadl Pulitzer, poté vydal knihy Lidská skvrna nebo Spiknutí proti Americe.

John Le Carré: Díky, ale o Bookera soutěžit nechci
John Le Carré: Díky, ale o Bookera soutěžit nechci | Foto: Aktuálně.cz

Roth je posledním žijícím autorem z hvězdné trojice amerických židovských prozaiků, kam patřili Saul Bellow a Bernard Malamud. Autor více než dvacítky knih, jenž často zkoumá odvrácenou stranou amerického snu a za to si vysloužil přízvisko svědomí Ameriky, ve videonahrávce oznámil, že je cenou poctěn. "To, že se mé knihy čtou v zahraničí, je jednou z mimořádných radostí, které jako spisovatel mám, přes všechen zármutek z překladu, který to s sebou nese."

Roth je čtvrtým držitelem této ceny, jež mu bude předána 28. června na slavnostní večeři v Londýně. Prvního mezinárodního Bookera vyhrál v roce 2005 ve Francii žijící Albánec Ismail Kadare.

O dva roky později zvítězil Nigérijec Chinua Achebe, jehož románový debut Things Fall Apart (1958) je nejčtenější knihou moderní africké literatury. Předloni se pak stala vítězkou kanadská povídkářka Alice Munroová. Mezi nominovanými byl tehdy i Arnošt Lustig; a podle některých sázkařů byl dokonce horký favorit na vítěze.

Letos bylo na mezinárodní Man Bookerovu cenu navrženo 13 autorů včetně tří Američanů a tří Britů. Jedním z nich byl Philip Pullman a dalším autor špionážních románů John Le Carré - ten však překvapivě záhy po zveřejnění seznamu oznámil, že se klání nechce účastnit. Prý je velmi polichocen, ale o knižní ceny prý zásadně nesoutěží a chtěl by být vyškrtnut.

 

Právě se děje

Další zprávy