Literární ceny předá a své básně přečte Anna Geislerová

Kultura Kultura, Red Kul
17. 2. 2009 22:00
O Magnesii Literu se opět hlásí rekordní suma knih
Avon party - Aňa Geislerová
Avon party - Aňa Geislerová | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Praha - Opětovný nárůst soutěžních titulů a změnu moderátora i místa ceremoniálu hlásí knižní soutěž Magnesia Litera. Do klání o nejlepších knihy uplynulého roku v osmi kategoriích a následně titul Kniha roku se přihlásilo znovu rekordních 323 publikací, o 20 více než loni. Nejvíc je tradičně próz a překladů.

Vítěze už tentokrát nevyhlásí Jan Burian v Městské knihovně, ale herečka Anna Geislerová 18. dubna ve Stavovském divadle, kam se prý ceremoniál posouvá z kapacitních důvodů. Předávání cen uvede den poté v záznamu uvede Česká televize.

Čtěte také: Knihou roku 2007 jsou podivuhodní tvorové Petra Nikla

"Moderní americká próza je mi bližší než současná česká tvorba, mám ji víc načtenou. Ale zároveň se za to trošku hanbím," řekla nová moderátorka s tím, že Geislerová řekla, že představí na ceremoniálu i svoji tvorbu. Prý to máme brát se rezervou, ale opravdu si chystá básně.

Soutěž Magnesia Litera vznikla pro popularizaci kvalitní české i překladové literatury. Osmičku kategorií garantují odborné poroty, z nich nakonec vybírá hlavní porota Knihu roku, jejíž autor získává 200 tisíc korun. Nominaci nemá ani Litera za přínos české literatuře.

O nejlepší knize mohou ve vlastní kategorii hlasovat i čtenáři. K dispozici je 150 tisíc pohlednic v knihkupectvích, knihovnách, školách a  kavárnách.  Čtenáři musí uvést původní českou beletrii, která poprvé vyšla v roce 2008  - próza, poezie nebo kniha pro děti.

Foto: Ondřej Besperát

Ceny Magnesia Litera se konají pod záštitou Václava Havla. Po vzoru Británie chtějí napomoci orientaci na nepřehledném knižním trhu a usilují o popularizaci dobré literatury; k tomu patří i vybuzení zájmu médií pomocí zveřejňování nominací (letos na začátku března) a série autorských čtení. Zatím se to pořadatelům daří, o vítězné knihy pravidelně stoupá zájem.

Kupodivu je ale netěší absolutně velký zájem nakladatelů: uvítali by předběžný výběr. Asi nejvíc je překvapil počet titulů v kategorii knih pro děti a mládež: letos jich je 40, loni jich bylo 42. Dětská kniha také získala hlavní cenu - byla jí publikace Petra Nikla Záhádky.

 

Právě se děje

Další zprávy