Lisabonská smlouva je nanic, opakuje Klaus Bruselu

Kultura Kultura, Red Kul
22. 1. 2009 14:25
Jaké prezidentovy výroky nabízí plastika Entropa
David Černý během oficiálního odhalení Entropy v Bruselu
David Černý během oficiálního odhalení Entropy v Bruselu | Foto: Reuters

Praha - Podle logiky tureckého záchodu měl David Černý na Entropě Česko zpodobnit nejspíš jako zlaté ručičky, které k zahraničním turistům vztahuje pražský taxikář se srdcem na dlani.

Nebo - což mu radili v internetových diskusích Slováci - jako kus silnice E55 s prostitutkou; případně coby hromadu paštik či mapu českého státu vyrobenou z obrovského knedlíku, jehož sudetské okraje budou v barvách trikolóry.

Tady šly ale vtípky stranou a sochař dal znovu najevo, co si (už dlouho) myslí o Václavu Klausovi. Přes digitální displej ve tvaru našeho státu se zlatým rámečkem nepřetržitě běží výroky prezidenta, jež přibližují jeho názory na oblíbená témata: globální oteplování, intelektuály a pochopitelně Evropskou unii.

Úředníci v budově Rady Evropy si tak každé ráno při příchodu do práce mohou přečíst, že Lisabonská smlouva je krok špatným směrem a internacionalismus, zvláště jeho varianta zvaná europeanismus, jsou jen náhradními ideologiemi za socialismus.

"Dejme slovo hlavě státu! Geniální vzorky českého prezidenta Václava Klause v permanentním toku. Jeho úžasné trefné glosy o celém světě a zejména o EU svištící na třířádkovém alfanumerickém displeji," komentoval Černý své dílo v doprovodném katalogu.

Čtěte více Just, Pehe a další blogeři na Aktuálně.cz: Umění, výzva či urážka

Brožuře, která - jak se záhy ukázalo - není vizitkou sedmadvaceti výtvarníků z členských zemí EU, kteří v Entropě zpodobnili "domácí" pohled na stereotypy, jež panují o jejich zemích, ale další vrstvou Černého mystifikace.

Už se nedozvíme, jaká by na nekonečnou klausovskou přednášku byla reakce z Hradu a v zahraničních médiích, kdyby Entropa skutečně byla kolektivním dílem.

Možná by Klaus dokonce překonal nedůvěru k Černému i k modernímu umění a kvitoval, jak stereotypní a hloupé je vnímat Česko coby zemi s podivným prezidentem. Nebo by v Entropě znovu našel "jasné signály", jaká je entropie Evropy a že takový rozdrobený souhrn klišé a růzností nikdy nemůže být jedním celkem.

Jak se teď ale ukázalo, prezident si záhy po odhalení mystifikace vybral jiný cíl: právě moderní umění a k tomu premiéra Topolánka. Už minulou středu požádal dopisem vládu, aby se od Černého plastiky veřejně distancovala.

Informoval vládu, že se už omluvil svému bulharskému protějšku Georgi Parvanovi, jehož země je na Entropě zpodobněna jako onen dnes už mediálně proslulý turecký záchod. A uvedl, že nemůže přijmout ani metodu, ani obsah této "události".

"Jsem velmi překvapen, že vůbec mohl nastat případ, kdy se za oficiální postoj naší země vydává dílo, které vzniklo jako soukromý vztah mezi umělcem a privátním investorem," napsal tu prezident i větu, kterou by Černý mohl doplnit na displej v Bruselu.

Tentokrát totiž výtvarník tak povolný nebyl a omluva - kterou mu vyčítají i jeho příznivci - už nepřišla. "Upřímně taktéž nemohu přijmout obsah toho, co říká, ani metodu, jakou se stal prezidentem," reagoval v pondělí. Už dřív řekl, že jestli chtěl někoho urazit, je to Václav Klaus - "protože Klaus uráží Čechy".

Přitom se znovu ukazuje, že na Entropě není zdaleka nejzajímavějších osm tun plastu v hale budovy Justus Lipsius, ale to, jak si plastika žije svým životem, jak ji všechny reakce dál dotvářejí a co prozrazují o Evropě i o Češích - a není to jen vztah k Bulharsku a k hygieně.

 

Co říká Václav Klaus na Entropě

The Lisbon Treaty is a move to a wrong direction.
El País, 6/25/2008


Global warming is a myth and I think that every serious person and scientist says so. I don't see any destruction of the planet, I have never seen it, and I don't think that a sensible and serious person might say that he has.
Hospodářské noviny, 02/09/2007

Foto: Reuters

Environmentalism, radical humanrightism, ideology of "civic society", multiculturalism, feminism,  internationalism (and especially its European variant called Europeanism) represent substitute ideologies for socialism.
Mont Pelerin Society,  Reykjavik, Iceland, 8/22/2005


In practice, the existence of euro has shown that forcing an economically disparate Europe into a homogeneous entity through a political decision is political engineering par excellence, far from beneficial for all countries concerned.
Financial Times, 6/12/2008

We should let people living on the European continent be Czechs, Poles, Italians, Danes, and not make Europeans of them.
Lidové noviny, 6/16/2008

The food crisis is a result of excessive state and international institutions' intervention and planning.
El País, 6/25/2008

The EU gradually becomes the embodiment of postdemocracy, which is something the free people should never accept.
speech at the Barry Goldwater Twentieth Anniversary Celebration, Phoenix, Arizona, 10/2/2008

It would be a tragic mistake to picture Russia as a villain and divide the world into two parts again.
ITAR-TASS, 8/9/2008

Some parties in other states could realise that they do not feel completely at ease within a big state in which they are now.
On Kosovo declaration of independence, BBC, 2/18/2008

Environmentalism is a dangerous ideology endangering human freedom.
BBC News 11/6/2007

They prefer ideas, which give them jobs and income and which enhance their power and prestige.
On intellectuals, Mont Pelerin Society,  Reykjavik, Iceland, 8/22/2005

 

Právě se děje

Další zprávy