Jak vypadá Brožíkův salon, kde prezident jmenuje vládu? Prohlédnout si ho nyní může i veřejnost

ČTK ČTK
3. 11. 2017 5:00
V rámci dnešního a sobotního dne otevřených dveří se mohou návštěvníci Pražského hradu podívat do prostor, které jsou běžně uzavřené. K vidění bude zrekonstruovaný Nový palác na západní straně stavby. Lidé si kromě samotných chodeb a salonků prohlédnou i jídelní tabuli T. G. Masaryka s jeho oficiálním porcelánovým servisem, původním křišťálem i stříbrnými příbory.
Zahrady Nového paláce na Pražském hradě. Lidé si mohou prohlédnout některé salonky jižního křídla tohoto paláce, které v létě prošly rekonstrukcí.
Zahrady Nového paláce na Pražském hradě. Lidé si mohou prohlédnout některé salonky jižního křídla tohoto paláce, které v létě prošly rekonstrukcí. | Foto: ČTK

Pražský hrad dnes a v sobotu 4. listopadu mimořádně zpřístupní návštěvníkům své reprezentační prostory.

Lidé si mohou prohlédnout některé salonky jižního křídla Nového paláce, které v létě prošly rekonstrukcí. Dostanou se i do dalších běžně nepřístupných sálů budovy, která slouží jen pro nejvýznamnější protokolární a společenské události. 

Ze zrekonstruovaných prostor zájemci uvidí v nové podobě slavnostní schodiště v Matyášově bráně, Šatnu, Vstupní salon, Trůnní sál a Brožíkův salon, kde prezident například jmenuje vládu nebo přijímá velvyslance a hlavy cizích zemí. 

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka obnova sálů navázala na prvorepublikový vzhled reprezentačních prostor za prvních československých prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše.

Na Hradě porovnají aktivity českých prezidentů

Na celé trase prohlídky budou panely, které připomenou významné události posledních let. Představí také historii a současnost prezidentské kanceláře a Správy Pražského hradu a aktivity českých prezidentů v historickém srovnání.

Ve Společenském salonu připravili pracovníci hradního archivu pro návštěvníky expozici faksimilií a vzácných archiválií.

K vidění bude také ukázka současného slavnostního stolování na Pražském hradě a jídelní tabule Masaryka s jeho oficiálním porcelánovým servisem, původním křišťálem i stříbrnými příbory.

Dny otevřených dveří jsou zdarma od 9 do 17 hodin. Návštěvníci se do hradních protstor dostanou zvláštním vstupem z Hradčanského náměstí, kde budou bezpečnostní kontroly. 

Naposledy si mohla veřejnost prohlédnout běžně nepřístupné prostory Hradu 3. června, kdy této možnosti využilo na 6400 lidí. Předtím byl Hrad pro veřejnost otevřený v dubnu 2015. 

 

Právě se děje

Další zprávy