Letošním vítězem Chalupeckého ceny je Marek Ther

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 11. 2011 21:50
Poprvé porotci ocenili autora videa a krátkých filmů

Praha - Letošním laureátem prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro českého výtvarného umělce do 35 let je autor krátkých videí a filmů Marek Ther. Mezinárodní odborná porota, v jejímž čele letos usedl kurátor newyorského Muzea moderního umění Christian Rattemeyer, na Therově tvorbě ocenila zejména odvahu překonávat společenská tabu a předsudky.

Ther zpracovává často tabuizovaná témata včetně homosexuality, sexuální agrese či poválečného odsunu Němců. "Krása a horor, stejně jako mysterium a racionálno, jsou v Therově díle představeny v komplementárních kategoriích, které nevylučují jedna druhou," uvedl za pětičlennou porotu kurátor Rainer Fuchs.

Páteční slavnostní předávání v prostorách holešovického Centra současného umění DOX očekávaly stovky diváků. Režii ceremonie měl výtvarník a jeden z laureátů Ceny Michal Pěchouček, který ji pojal jako svérázný rozhlasový pořad. Krátce po půl osmé pak komicky laděný program nahradilo vyhlašování letošních výsledků, kterého se ujal výtvarník Theodor Pištěk.

Foto: Aktuálně.cz

Na přítomné ale čekalo překvapení. V pražských Holešovicích chyběli všichni finalisté a předání ceny se odehrálo po telefonu. Vítěz Ther po aparátu sdělil, že všichni jsou v Moravské galerii v Brně. "Z ceny mám velkou radost," řekl vítěz v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Pavel Sterec, který figuroval mezi finalisty, rovněž na dálku vysvětlil, že všichni letošní kandidáti se odebrali do Brna, aby tam byli přítomni předávání méně medializované Ceny od Václava Stratila pro umělce starší 35 let. "Poukážeme tak na důležitost této ceny i na důležitost nerozdělovat umění podle věku," řekl Sterec. Zdůraznil ale, že finalisté rozhodně nechtěli podcenit Chalupeckého cenu.

Vůbec poprvé letošním rozhodnutím porotci ocenili autora videa a krátkých filmů. Ther za sebou překvapivě nechal zbylé čtyři finalisty - sochaře Dominika Langa, fotografa Jiřího Thýna, autora video-instalací Filipa Cenka a všestranného konceptuálního umělce Sterce.

Ther (1979) je absolventem Akademie výtvarných umění, kde studoval mimo jiné v ateliéru Vladimíra Skrepla. Výtvarník ovšem brzy malbu opustil a začal se věnovat novým médiím - videu a filmům. "Já sám bych video art nerozděloval na film a video. Pro mě je to výrazově stejné médium, které se často liší jen technickými prostředky. Často se stává, že na festivalech se nejprve ptají, na co jsem točil, aniž by je vlastně zajímalo o čem," popisuje Ther.

"Nebojácné zkoumání lidské sexuality, přesahy do transgenderismu, explicitní pojetí Queer Theory. Sofistikované experimenty s narativitou. Fascinující dlouhé záběry, významové repetice, tenze mezi přirozeností záměru a umělostí stylu. Fascinace osmdesátkami, metamorfózy v Madonnu i Mariu Callasovou. Symbióza hudby a tance. Absurdita přenesená do digitální éry. EGO ART. Jestliže v dobré básni se prý nikdy nic nestane, lze říci, že krátká a svůdně matoucí videa Marka Thera jsou důkladným druhem poezie: nic se v nich děje tím nejneobyčejnějším způsobem," charakterizoval Therův styl Aleš Stuchlý, filmový a hudební kritik.

Dominik Lang
Dominik Lang | Foto: Aktuálně.cz

Ther svou tvorbu představil na videoartových festivalech ve Spojených státech, Německu, Slovensku nebo v Nizozemsku. V budoucnu by chtěl proniknout i na filmové plátno. "Celovečerní film je pro mě výzva. Pracuji na scénáři, snad se mi podaří film zrealizovat."

Cena pro české mladé výtvarné umělce byla založena v roce 1990 z podnětu Václava Havla, dramatika a spisovatele, akademického malíře Theodora Pištěka a básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře. Nese jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa Jindřicha Chalupeckého.

Vítěz získává jako odměnu 100 000 korun na realizaci výstavy v pražské Galerii Václava Špály, absolvuje šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a dostane finanční odměnu ve výši 50 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy