Letopisy Narnie - Jaký je Lewisův svět?

Richard Klíčník
4. 1. 2006 14:00
Profil - Autor Letopisů Narnie je spisovatel na jedné straně vynášený do nebe, na druhé napadaný z křesťanského fanatismu a sexismu.
Aslan - Lewisův lev
Aslan - Lewisův lev | Foto: Falcon

Clive Staples Lewis se narodil roku 1898 v Belfastu. Vystudoval Oxford, později se stal profesorem středověké a renesanční angličtiny na univerzitě v Cambridge. Patřil do společenské skupiny intelektuálů a literátů, ve které se mimo jiné pohyboval také J. R. R. Tolkien, autor slavného Společenstva prstenu. Na svých setkáních si předčítali z děl, která tvořili, a navzájem se tak ovlivňovali.

Lewis zemřel v roce 1963. Většinu jeho díla sice tvoří křesťanská apologetika, ale proslavila jej řada určená dětem Letopisy Narnie.

Kde se vzala Narnie?

Bílá Čarodějnice
Bílá Čarodějnice | Foto: Aktuálně.cz

Zajímavá je historka o vzniku jména Narnie. Jedná se vlastně o latinský název italského města Narni, které leží nedaleko Říma. Tajemná zem ve skříni je tak nazvána, protože malý Lewis narazil na město v atlase a název mu učaroval. V pozdějším věku, když se zabýval latinskými spisy, setkal se s Narnií znovu. I díky tomu je Narnie Narnií.

Její první díl, nazvaný Lev, čarodějnice a skříň, napsal autor v roce 1950. Právě podle něj byl natočen stejnojmenný film, který má nyní českou premiéru. Vypráví o čtyřech sourozencích, kteří jsou během 2. světové války posláni na venkovské sídlo svého podivínského strýce a v opuštěné místnosti naleznou skříň, která je bránou do magického světa zabydleného mýtickými tvory a mluvícími zvířaty - Narnie.

Malí cestovatelé se dozvídají, že magický svět tyranizuje Bílá Čarodějnice a podle pověsti mají přijít právě čtyři lidské děti, aby vyvedly Narnii z její nadvlády. V tom jim má pomoci exilový král - kouzelný lev Aslan.

Kristus byl možná lev

Kniha se stala světovým bestsellerem, přesto je jí vyčítáno několik věcí. První je přílišná křesťanská angažovanost. Příběh knihy je vlastně paralelou základních prvků křesťanské věrouky zjednodušené pro dětské chápání (i když Lewis tento záměr popíral). Aslan se obětuje, aby vykoupil Narnii; po rituálním zavraždění zázračně ožívá a s nově nabytými silami rozhodne celou bitvu.

Sexismus je pak autorovi přičítán za to, že všechny záporné hrdinky (nejdříve Bílá, později Zelená Čarodějnice) jsou ženy. V knize Poslední bitva Lewis zase píše, že Zuzanka ztratila zájem o Narnii a dal přednost "rtěnkám, punčochám a pozváním na večírky". Jedni tvrdí, že Lewis kritizuje ženskou dospělost a sexualitu, zatímco druzí říkají, že autor tady tepe do komercionalismu a materialismu. Kdo ví?

V Česku se Letopisům nedaří

Pokud si lze nějak vysvětlit dosavadní neúspěch Lewisowa díla v Česku, bude to zřejmě onou paralelou s křesťanským mýtem. Letopisy u nás nyní vycházejí už potřetí, tentokrát v honosných obálkách s motivem filmu. Ale v antikvariátech je po pár korunách pořád k dostání nepěkné brožované vydání z nakladatelství Orbis Pictus z let 1991-93 nebo další vydání od Návratu domů (1998-99).

#reklama

Knih o Narnii je celkem sedm a nejsou psány chronologicky; podle vnitřního řádu díla je prvním román šestý, který popisuje vznik Narnie. Některá vydání se této vnitřní chronologie drží - tak je tomu i u nového vydání z nakladatelství Fragment.

Ještě dlužno dodat, že film Andrewa Adamsona natočený podle první a nejslavnější knihy Lev, Čarodějnice a skříň z tématu vytěžil maximum. Režisér vytvořil velmi příjemnou podívanou, která je s to porazit v amerických kinech i King Konga. O filmu na Aktuálně více zítra.

Zdroj Wikipedia.

 

Právě se děje

Další zprávy