Letní Letnou zahájila pohádková loď s bizarní posádkou

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 8. 2011 23:09
Festival odstartoval francouzský soubor Malabar
Foto: Letní Letná

Praha - Letošní ročník festivalu Letní Letná zahájila v neděli show francouzského souboru Malabar. Do Letenských sadů přilákal večer stovky, možná i tisíce lidí, kteří se rozprostřeli po rozlehlém parku. Festival nového cirkusu a divadla potrvá do 4. září.

Zhruba hodinová produkce, která začala u parkoviště mezi Letenským parkem a konečnou tramvajovou zastávkou Špejchar, byla přístupná zdarma. Kolem 21. hodiny členové souboru oděni v bílém vypluli na pojízdném korábu, jenž za doprovodu diváků urazil desítky metrů směrem ke kyvadlu.

Část vystupujících zajišťovala z paluby hudební doprovod, další členové, především okostýmovaní artisté na chůdách, dělali lodi předvoj. Někteří účinkují se vmísili i mezi dav lidí. Nechyběly pyrotechnické efekty, kterými si soubor uvolňoval v davu cestu. Poté loď zakotvila a produkce pokračovala na ploše nedaleko kyvadla.

Foto: Aktuálně.cz

„Do Letenského parku vpluje pohádková loď s bizarní posádkou - akrobati, žongléři, masky na chůdách, zpěváci a muzikanti. Všude, kam dopadne jejich oko, změní se šedé město v pohádkovou říši, z parků jsou rajské zátoky, z náměstí nádherný korálový útes nebo ostrov pokladů," anoncoval představení Jiří Turek, ředitel festivalu.

Malabar je uskupením divadelníků a výtvarných umělců, které pojí společný cíl - přenést divadlo do ulic. Jeho členové pochodovali před pěti lety centrem Prahy v doprovodu obrovské kudlanky. Za třicet let existence nadchl Malabar obyvatele stovky měst po celém světě.

Právě díky Letní Letné si český divák zvykl na pojem „nový cirkus", který bývá tradičně spojován především s francouzskými soubory balancujícími na napnutém laně mezi starým dobrým cirkusem a divadelním představením.

Již poosmé se na Letní Letné na konci srpna na tradičním místě mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou v Letenských sadech rozprostřelo městečko s cirkusovými šapitó. Místo ožilo novým cirkusem, pohybovým divadlem, dětskými představeními, cirkusovými workshopy a výtvarnými dílnami. Do 4. září se v rámci čtrnáctidenního maratónu představí zahraniční hvězdy nového cirkusu a přední tuzemské soubory.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Dalším hlavním hostem je švédský Cirkus Cirkör, nejlepší skandinávský soubor nového cirkusu, který přiváží do Prahy nejnovější představení Wear it like a crown. „Šest špičkových herců a artistů na otáčejícím se jevišti zavede diváky do světa iluzí a fantazie, kde není nic nemožné - akrobacie, stínohra, házení noži nebo žonglování vším možným," líčí organizátoři ceněnmou show. Cirkus Cirkör uvede představení celkem dvanáctkrát.

Soubor Compagnie XY, který u nás bude hostovat vůbec poprvé, uvede poetické představení Le Grand C, ve kterém účínkuje sedmnáct mladých akrobatů. Představení sklidilo úspěch na zahraničních festivalech a deník The Guardian o něm například napsal: „Díky této show se vám bude chtít létat."

Soubor vznikl v roce 2005 z iniciativy Abdela Senhadje a Mahmouda Louertani a díky jejich práci se studenty cirkusové školy. Od té doby vystoupili v patnácti zemích světa a vytvořili několik úspěšných představení

Z českých souborů se návštěvníci mohou těšit na Cirkus Mlejn, VOSTO5, Spitfire Company, Annu Polívkovou, Teátr Víti Marčíka, divadlo ANPU, Bilbo Compagnie, Buchty a loutky, Cirkus Sacra nebo divadla Kulich a Romanetu. La Putyka se letos na Letné neobjeví: vystupuje na festivalu Fringe v Edinburghu.

Více informací naleznete na www.letniletna.cz

 

Právě se děje

Další zprávy