Letní Letnou zahájí ohnivý punkový cirkus ze Skadinávie

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 8. 2010 10:20
Festival nového cirkusu letos začne 18. srpna
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Punkový cirkus skandinávských Burnt Out Punks, který kombinuje akrobacii a živou hudbu s klaunstvím, ohňovou show, tancem, pohybem a brutální komedií zahájí ve středu mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná 2010.

Vstup na Burnt Out Punks je zdarma. Sedmý ročník akce pak nabídne na tradičním místě v Letenských sadech do 31. srpna přes 80 představení, z toho 55 je určených dětem. 

Foto: Aktuálně.cz

Organizátoři lertos pozvali francouzský soubor Atelier Lefeuvre & André, který se na Letní Letnou vrací po loňském vyprodaném hostování; tentokrát přijede s celovečerním představením na téma erotiky Bricolage Erotique.

Před rokem se oba bývalí členové Cirque O a Que-Cir-Que vtělili do rolí bláznivých zahradníků ve zvláštním stanu - skleníku. Nyní se prý vydávají s nevinností sobě vlastní na cestu poznání erotiky, svých těl, života a smyslnosti.

V mezinárodní premiéře uvidí diváci nové představení REV dalšího francouzského souboru souboru Cahin Caha, který vede divadelník Daniel Gulko. Letní Letná se stane vůbec prvním zahraničním místem od světové premiéry ve Francii, kde bude show k k vidění.

Gulko ho vytvořil pro šest herců - akrobaty, žongléra, klauna i zpěvačku. Herci používají balancující koule, nafukovací míče, kola, vertikální tyče, pneumatiky z nákladních aut nebo obruče. Podle pořadatelů si známý divadelník a klaun "typickým způsobem si hraje s paralelou mezi cirkusem, otáčivými pohyby, kulatými, oblými věcmi a slovem revoluce".

Foto: Aktuálně.cz

„Na rozdíl od naší západní civilizace většina jiných kultur a společností poznala skrytý vliv snů - bublin, které se dostávají na povrch ze světa nevědomí, aby osvětlily skryté struktury naší reality," říká sám Gulko.

Z českých představení pro dospělé se na Letní Letnou vrátí úspěšný projekt La Putyka Rosti Nováka a režijního dua Skutr, soubory Décalages, Cirkus Mlejn, Circus Sacra či ohňová show souboru Amanitas. Zdarma bude přístupný koncert kapely Laura a její tygři s dětským sborem Koťata a její tygři.

Součástí areálu festivalu je kavárna. Na tradičním místě mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou pořadatelé jako vždycky počítají s divadlem pro děti. Po dobu trvání festivalu od 18. do 30. srpna bude pro děti přístupná i zpoplatněná škola Letní Letňák.

Hvězdou loňského mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla byl francouzský soubor Le Boustrophédon, jehož představení Court-Miracles bylo založené na cirkusovém umění, práci s loutkami a jejich prolínání s živými herci. Festival nabídl i další francouzský soubor Cirque Trottola s představením Volchok.

Letní Letná patří od založení v roce 2004 k tomu nejlepšímu, co nabízí prázdninový kulturní program v Praze. Právě díky tomuto festivalu si český divák zvykl na pojem „nový cirkus", který bývá tradičně spojován především s francouzskými soubory balancujícími na napnutém laně mezi starým dobrým cirkusem a divadelním představením.

Festival pořádá Společnost Gaspard za podpory města Prahy, ministerstva kultury a Prahy 7 pod záštitou primátora. Loňský ročník festivalu s rozpočtem skoro šest milionů korun podpořila Praha 7 čtvrt milionem korun, letos vzhledem k úsporným opatřením dala jen 40 000 korun, pořadatelům však pomůže zajištěním technického zázemí festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy