Letní Letná: akrobatické občerstvení do rozpálené Prahy

Ivan Adamovič
20. 8. 2009 17:10
Kdo má chuť, ať se ukáže na festivalu nového cirkusu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tanec mezi „flambovanými hady", sršící ohňostroje, plivání ohně a tanec s obří kovovou krychlí nabídl ve středu soubor Cirque Garuda. A  stylově tím zahájil letošní ročník festivalu Letní Letná. Když si ztepilé dívky pohazovaly pochodněmi a kousky až příliš hořící hmoty jim padaly za výstřih, vlastně tím předváděly, že tady se bude hrát jako o život.

Letní Letná patří od svého založení v roce 2004 k tomu nejlepšímu, co nabízí prázdninový kulturní program v Praze. Právě díky tomuto festivalu si český divák zvykl na pojem „nový cirkus", který bývá tradičně spojován především s francouzskými soubory balancujícími na napnutém laně mezi starým dobrým cirkusem a divadelním představením. Možná bychom našli ještě třetí styčnou plochu, totiž animovaný film.

Právě ten - třeba pitoreskní příhody Pata a Mata -  připomene představení hlavní hvězdy letošního ročníku - Volchok od francouzského souboru Cirque Trottola. Trojice artistů-divadelníků objevuje život a potenciál ukryté v obyčejných, zdánlivě neživých věcech. Talíř, židle, smeták, balík převázaný motouzem… to všechno může získat vlastní život, zvlášť když alespoň na chvilku zrušíme působení přitažlivosti a zapojíme imaginaci. Přesně k tomu nás nový cirkus vede; učí nás vznášet se a snít.

Foto: Jan Langer

Letní Letná 2009, která trvá až do konce srpna, vnáší radost do Letenských sadů, na jejichž okraji stroje už měsíce hloubí smutný výkop pro tunel Blanka. O to více potěší pohled na barevná šapitó. V létě je akce také radostnou změnou pro rodiny s malými dětmi, zvláště když jsou v těchto měsících zavřené školky. Především pro ně jsou určena polední a odpolední představení, na nichž se představí již tradiční Buchty a loutky či klauniáda Divadla u Panáků, ale také větší divočiny.

Například čím dál populárnější punkový kabaret Kašpárek v rohlíku, nebo letos také „punková pohádka" studentů DAMU. Vděčné jsou také hrátky s obřími bublinami v podání Václava Strassera. Obsahuje asi jediné před dětmi obhajitelné zapálení cigarety - když komik potřebuje vytvořit bublinu plnou kouře.

Práce s loutkami a jejich kombinace s živými herci je doménou představení Court-Miracles od Francouzů Le Boustrophédon. Navzdory loutkám je téma temnější a je zacíleno spíše na dospělé. Děj se odvíjí ve válečném lazaretu, příběh byl inspirován pobytem souboru ve válečném pásmu Gazy.

Foto: Jan Langer

Třetím vrcholem přehlídky je akrobatické vystoupení dvou členů slavných souborů Cirque O a Que-Cir-Que nazvané La Serre: nabídne třicet minut nadupaných bláznivými kousky pod kupolí skleníku s umělým trávníkem.

Pro letošní ročník festivalu si oblíbený český soubor VOSTO5 připravil svou retrospektivu. Celkem je připraveno 90 představení od 28 souborů. Novinkou je program Open Stage, kde může kdokoliv, kdo si troufá, předvést publiku své vlastní kousky.

Oficiální stránky festivalu s programem najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy