Lékař náhodou objevil kresbu Leonarda da Vinciho. Mimořádný objev, tvrdí historici

pej
13. 12. 2016 13:53
Neznámý francouzský lékař je majitelem kresby od renesančního mistra Leonarda da Vinciho. Pravost obrazu, jehož cena je odhadována na zhruba 400 milionů korun, potvrdili tři nezávislí odborníci.
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci | Foto: archiv Tajan

Úplnou náhodou byla objevena kresba Leonarda da Vinciho. Do pařížské aukční síně ji spolu s dalšími neznámými skicami přinesl francouzský lékař. Pravost obrazu, jehož cena je odhadována na 15 milionů eur (v přepočtu zhruba 405 milionů korun), potvrdili tři odborníci. Píše o tom web britského deníku The Telegraph.

Majitelem obrazu je lékař v důchodovém věku ze střední Francie, který ho zdědil po svém otci a přeje si zůstat v anonymitě.

"Nebylo pochyb, že jde o naprosto mimořádný objev. Naposledy byla da Vinciho kresba nalezena před 15 lety," uvedl majitel aukční síně Tajan Thaddée Prate.

Kresba podle kunsthistoriků pochází z nejrozsáhlejší sbírky grafických listů Codex Atlanticus.

"Bylo to celé tak trochu ve spěchu. Zaklepal na moje dveře a vytáhl skicu. Říkal jsem si, že půjde o zajímavou kresbu z 16. století, která každopádně bude stát za větší pozornost," přiblížil Prate okolnosti unikátního objevu.

Domněnku, že autorem skici je Leonardo da Vinci, potvrdili další dva oslovení odborníci. "Nevěřila jsem vlastním očím. Pravost je nesporná, i přestože není dohledatelná celá historie vlastnictví," uvedla kurátorka expozice středověkých mistrů z Metropolitního muzea v New Yorku.

Kresba podle ní pochází z mistrova raného období. Vznikla někdy mezi lety 1482 až 1485 v době, kdy da Vinci namaloval první verzi slavné Madony ve skalách, která je ve vlastnictví muzea Louvre.

Cena většiny da Vinciho děl, která se dostala do prodeje, se vyšplhala k milionovým částkám. Bill Gates v roce 1994 zaplatil za Leonardův deník, který obsahuje na tři stovky kreseb a vědeckých zápisků, 30 milionů dolarů.

Ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev koupil obraz Salvator Mundi za zhruba 127 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy