Lekníny impresionisty Moneta přišly na miliardu korun

Kultura Kultura
8. 11. 2012 10:29
Aukční síň Christie's odstartovala sezonu prodejem francouzského impresionisty
Foto: Aktuálně.cz

New York - Spektakulárně odstartovala aukční sezona ve známé síni Christie's v New Yorku. Obraz od francouzského impresionisty Clauda Moneta tam našel kupce, který byl za zátiší s vodní hladinou pokrytou lekníny ochotný vydat 43,8 milionu dolarů, tedy skoro miliardu korun.

Obraz nazvaný Nympheas namaloval Monet v roce 1905 během pobytu v Giverny a je jedním z jeho ikonických vyobrazení vodních hladin. Původní odhad ceny díla se pohyboval kolem 50 milionů dolarů. K té se nakonec podařilo přiblížit - i s provizí je konečná cena 43 762 500 dolarů.

Čtěte také
Kupcem Munchova Výkřiku je prý miliardář Leon Black
Rekord. Neznámý kupec dal za Muncha dvě miliardy
Kdo vysázel miliardy za Křik? Stopy vedou do Kataru

K výraznému překvapení ohledně ceny rozhodně tedy nedošlo, obrazy francouzského impresionisty patří ve světě sběratelů umění k nejvyhledávanějším a pravidelně se prodávají za rekordní částky. Například v roce 2008 v Christie's prodali jiné Monetovy Lekníny za 65,5 milionu dolarů (1,3 miliardy korun).

Nejdražší díla prodaná v aukci

Edvard Munch: Křik Edvard Munch
120 milionů dolarů (2,4 mld korun), prodáno v květnu 2012

Pablo Picasso: Obraz nahé ženy se zelenými listy
106 milionů dolarů (2,1 mld korun), duben 2010

Alberto Giacometti: Kráčející muž I
104 milionů dolarů (2 mld korun), leden 2010

Pablo Picasso: Chlapec s dýmkou
104 milionů dolarů (2 mld korun), květen 2004

Gustav Klimt: Portrét Adele Bloch-Bauer
88 milionů dolarů (1,8 mld korun), listopad 2006

Výnos z prodeje Monetova obrazu podpoří soukromou školu v Tarrytownu ve státě New York, která získala práci v odkazu.

Dále se v aukční síni prodala malba Vasilije Kandinského za 23 milionů dolarů, což je rekordní cena pro tohoto klasika abstrakce

"Pod kladívko" se dostaly i práce Pabla Picassa a Joana Miróa, nicméně asi třetině z 69 obrazů se na aukci nepodařilo najít kupce.

Pokračují tak varování expertů před nepoměrem mezi vývojem ekonomiky a růstem cen za nejvyhledávanější umělecká díla. Na tento trend pak doplácejí ostatní segmenty trhu s uměním. Šéf impresionistického a moderního umění v Christie´s Brooke Lampley byl nicméně spoojený a řekl, že dosáhl "velmi, velmi silného prodeje, se skvělými výsledky." Zaměstnanci aukční síně přisuzují relativně vysoké procento prací, které se nepodařilo prodat, na konto hlavně majiteli jedné z kolekcí, který byl ochoten snižovat ceny.

Impresionisté se budou dále prodávat ve čtvrtek, aukci odložil hurikán Sandy. Mezi 68 položkami bude jistě velký zájem o zátiší Pabla Picassa s tulipány, namalované v roce 1932 během tří hodin.

Příští týden pak bude hned ve dvou aukčních domech patřit současným umělcům. Na prodej je například plátno Bez názvu z roku 1981 od Jeana-Michela Basquiata. Jeho prodej by měl stanovit nový rekord pro malíře, který vzešel z newyorské street artové a graffiti scény a zemřel v roce 1988 na předávkování heroinem.

 

Právě se děje

Další zprávy