Legendární tanečník Tanaka je po 7 letech opět v Praze

Jakub Novák
7. 5. 2012 8:55
Japonský tanečník světového formátu vystoupí ve své "domovské" Arše
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Japonský experimentální tanečník, režisér, herec a farmář v jedné osobě, Min Tanaka, představuje ve své osobě celosvětově unikátní fenomén.

Tanaka zavítá do Prahy po dlouhých sedmi letech od své poslední návštěvy Česka. Před pražským publikem vystoupil naposledy v roce 2005 v divadle Archa, kam se znovu vrací i nyní.

V pondělí a úterý 7. a 8. května zde uvede dvě svá sólová vystoupení pod názvem Locus Focus. Ve středu 9. května potom vystoupí společně s tanečnicí Shiho Ishihara v představení Step into the Shadow (Krok do stínu).

Foto: Profimédia

Butó: tanec temnoty

Min Tanaka je jedním z čelních představitelů "tance" japonské avantgardy zvaného butó. Ten byl mimo jiné reakcí na příchod západního stylu tance do Japonska a alespoň zpočátku nebyl svým zakladatelem, Tatsumim Hijikatou, považován ani tak za tanec, jako spíše za přístup k věcem, způsob přemýšlení.

Hijikata používal pro butó (butoh) také označení "danec temnoty". Jeho předmětem byla mnohdy tabuizovaná témata zpracovaná se specifickou obrazotvorností a za využití mnohdy, řekněme, extrémních forem i stylů vyjádření.

Tanaka se v Praze poprvé objevil na tajném představení v roce 1984, které z něho učinilo v úzkých kruzích legendu. České publikum se s ním později více seznámilo během jeho vystoupení v klubu Na Chmelnici nebo v sérii představení Svěcení jara v Národním divadle.

Při otevření Divadla Archa v roce 1994 vystupoval ve společném představení s Johnem Calem z Velvet Underground. Při slavnostním znovuotevření tohoto divadla po povodni v říjnu 2003 rovněž tančil uprostřed proudu řeky Vltavy.

Foto: Profimédia

V roce 2005 se tu poté opět - a na dlouhou dobu naposledy - objevil s představením Standing On the Edge (Stát na hraně), kde si v rámci andersenovské sezóny v divadle Archa vybral téma člověka na okraji společnosti.

V jedné z odpovědí na otázky magazínu THEME z roku 2006 Tanaka odpověděl: "Když tančím, je to jako vystřelit se šípem až do chvíle, která po tanci následuje, po každodenní život čekající na mě po tomto aktu. Tancuji, protože věřím, že si tím mohu něco do tohoto dalšího stádia přinést. V tomto smyslu je tanec čistým uměním."

Umění bez života a život bez umění? Nemožné

Min Tanakovou životní filosofií je propojení tance a zemědělství - spojení umění a samotného života do jednoho produ, nikoliv vydělování jednoho ze druhého.

Spolu s tanečníky ze své skupiny Tokason v současnosti obhospodařuje dvě farmy v prefektuře Jamanaši. Na jedné z těchto farem se pravidelně každé léto koná mezinárodní festival Dance Hakushu.

Kromě toho slouží jeho horská farma jako místo, kde mladí umělci z celého světa - včetně těch českých - absolvují speciální tréninkový cyklus zvaný Body Weather ("Tělesné počasí"), v němž Tanaka usiluje právě o syntézu umění s životem jako takovým.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy