Legendární principál hostuje v Česku

ČTK, kul
7. 12. 2006 10:30
Praha - Na metropolitní přehlídce ruského divadla se poprvé představí Moskevské divadlo vedené Olegem Tabakovem.
Foto: ČTK

Soubor, který je známý jako učiliště psychologického herectví a který hostuje po celém Rusku i na divadelních festivalech v Evropě, navázal s Prahou přátelství díky Dejvickému divadlu. To v Moskvě hrálo Oblomova a Teremina a Tabakovo divadlo k nám pozvalo.

Od 7. do 11. prosince tak čeští diváci mohou na šesti představeních vidět pět her. Dnes večer se v Dejvicích bude hrát Divadelník Thomase Bernharda, zítra se ansámbl přesune na Vinohrady se Zpovědí hochštaplera Felixe Krulla od Thomase Manna a Benedettiho Sublimací lásky, ve Švandově divadle na Smichově na závěr sehraje Gorkého hru Na dně a Andrejevovu Povídku o sedmi oběšených.

Foto: ČTK

Různorodým výběrem chtěl jedenasedmdesátiletý Tabakov, který se ve dvou inscenacích představí i jako herec, představit umělecké rozpětí svého divadla.

Jeho osoba není Čechům neznámá: v roce 1968 jako Chlestakov hostoval v Činoherním klubu v Kačerově inscenaci Revizora, hrál v Michalkově filmu Sviť, sviť, má hvězdo a Oblomov.

"Byl bych rád, kdyby se v hledišti objevili i Češi, ale jsem realista a vím, že většina publika bude hovořit rusky," řekl na tiskové konferenci Tabakov. Vyprodáno je ale už dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy