Laureátem ceny NG 333 se stal Petr Bařinka

Pavel Kroulík, krk
4. 12. 2009 9:00
Třicetiletý umělec zvítězil s dílem The End
The End - vítězné dílo Petra Bařinky
The End - vítězné dílo Petra Bařinky | Foto: NG

Praha - Třicetiletý zlínský výtvarník Petr Bařinka byl ve čtvrtek v pražském Veletržním paláci vyhlášen letošním držitelem ceny Národní galerie a Skupiny ČEZ pro mladé české a slovenské umělce do 33 let nazvané NG 333.

Podle poroty jeho dílo The End z let 2007 až 2009 "vytváří působivé přesahy a propojení odlišných médií dvojrozměrné a trojrozměrné vizuální reprezentace do kompaktního celku".

Petr Bařinka - diplomová práce Strašáci, 2007
Petr Bařinka - diplomová práce Strašáci, 2007 | Foto: VŠUP

"Komise považuje dílo za vtipné, vizuálně atraktivní a technicky zvládnuté. Autor objevuje v jazyce komiksové kultury prostředek k magicky či duchovně založené výpovědi," uvedl předseda poroty Tomáš Vlček, ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze.

Laureátovi přísluší finanční odměna 333 tisíc korun a Oceněné dílo se stane součástí sbírky Národní galerie. Výtvarník, absolvent sochařského ateliéru z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, se pro cenu nedostavil. Už dřív své dílo popsal jako "touhu po objevení jiné reality". Tvoří ho dva objekty a velkoformátová malba.

Čtěte také:
2008: Cenu NG dostal blikající a hrající Koberec
 

Zároveň s vyhlášením vítěze ve Veletržním paláci se konala vernisáž prací finalistů, která potrvá do 28. února příštího roku. Devítičlenná porota v čele s Vlčkem z více než stovky výtvarných děl vybrala 11 finalistů.

Foto: NG

Do finále se kromě vítěze probojovali Martina Chloupa, Jakub Janovský, Martina Pešková, Denisa Kräusová, Juraj Kollár, Karel Kunc, Michaela Maupicová, Martin Sedlák, Petr Stibral, Vladimír Véla.

Poprvé budou vystavena rovněž díla, která sice nepostoupila do užšího výběru, ale která odborná porota rozhodla představit na oddělené komorní výstavě s názvem Refused v prostoru bývalé internetové kavárny ve Veletržním paláci.

Do soutěže se přihlašují díla nebo tematické soubory volného výtvarného umění ne starší než tři roky. Zájem o účast v ní byl letos oproti loňskému druhému ročníku přibližně stejný; porotci vybírali ze 126 děl.

V loňském roce si cenu odnesl jedenatřicetiletý slovenský umělec Marek Kvetán za dílo Koberec. Prvním vítězem soutěže NG 333 stala skupina Ztohoven s Mediální realitou; záznamem akce, při níž se napojili na televizní kamery přenášející v ČT online záběry přírody a do éteru pustili záznam simulovaného atomového výbuchu.

Foto: Ztohoven

V době přebírání ceny byla už za to skupina trestně stíhaná, takže vítězství jim mimo jiné pomohlo akci legitimizovat; radnice ve Vrchlabí na Trutnovsku případ později projednávaný jako přestupek odložila.

Cena NG 333 nebyla na domácí výtvarné scéně přijata jednoznačně. Dostalo se jí veřejného zpochybnění kvůli sponzorovi i pořadateli. Od oponentů získala označení trucpodniku vůči Chalupeckého ceně, kterým si dosavadní šéf NG Milan Knížák získává pozornost.

Kupříkladu výtvarník Jiří David v prvním ročníku udělení skupině Ztohoven uvítal , ale zároveň dodal že "cena ČEZ je z mnoha důvodů nepřijatelná pro všechny soudné mladé umělce".

Oproti "Chalupáři" jsou adepti na Cenu NG spíše méně známí, zato se častějí se pohybují v tradičních disciplinách. Právě převaha konceptuálního umění se Chalupeckého ceně často vyčítá; tato kritika zazněla i letos, kdy zvítězil Jiří Skála.

 

Právě se děje

Další zprávy