Kyliánův Mozart se představí Praze

ČTK, RiK
19. 2. 2006 20:00
Praha - Balet Národního divadla se připojí k oslavám 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta, které se slaví v letošním roce.

Další premiérou v současné sezoně proto bude program nazvaný Mozart? Mozart! aneb Malá Mozartova smrt a velká nesmrtelnost. Pod choreografiemi, které diváci uvidí, jsou podepsáni světově proslulý choreograf Jiří Kylián a šéf baletu Národního divadla Petr Zuska. Premiéra bude 9. března.

Kylián je jedním z nejvýznamnějších představitelů současného tance, který od roku 1968 žije v emigraci. Nejprve žil v Německu, od roku 1975 působí v Nizozemsku. Pod jeho vedením se Nizozemské taneční divadlo stalo jedním z nejproslulejších uměleckých těles světa. Vytvořil přes 80 choreografií, většinou uvedených v tomto divadle.

Ve své vlasti mohl Kylián svoji tvorbu představit až na Pražském jaru v roce 1982, kdy v české metropoli jeho soubor hostoval prvně. Zatím naposledy zde Nizozemské taneční divadlo vystoupilo v roce 2002, když jeho členové tančili při večeři představitelů 46 států konané v rámci summitu NATO; o den později choreografii Birth-day (Narozeniny) na Mozartovu hudbu zhlédli i diváci ve vinohradském divadle.

Národní divadlo uvedlo v minulých letech jeho slavné choreografie Návrat do neznámé země, Polní mše, Dítě a kouzla, Sinfonietta a Stamping Ground. Večer otevře choreografie Petite Mort, která patří do takzvaných černobílých baletů, jak je sám pro sebe Kylián pojmenoval, a která se obrací k nitru člověka, k jeho podvědomí a k podstatě samotného bytí.

Druhá část večera bude patřit Zuskovi, který představí ve světové premiéře choreografii Mozartova Requiem. Části Lacrimosa, Domine Jesu, Hostias, Sanctus, Benedictus a Agnus Dei jsou vytvořeny současným švýcarským skladatelem Richardem Rentschem.

Spolu s tanečníky baletu Národního divadla vystoupí orchestr Národního divadla a Pražský komorní sbor.

 

Právě se děje

Další zprávy