Kurátoři Národní galerie na síti představují svá oblíbená díla

ČTK ČTK
22. 4. 2021 11:27
Oblíbená díla svých kurátorů začala na internetu představovat pražská Národní galerie. Videocyklus nazvaný Moje nej dílo se stal dalším způsobem, jak se instituce snaží udržet kontakt s diváky v době pandemie, kdy jsou galerie zavřené.
Šéf Sbírky moderního a současného umění Michal Novotný na videu vysvětlil význam díla Milana Kunce nazvaného Contemporary Monument.
Šéf Sbírky moderního a současného umění Michal Novotný na videu vysvětlil význam díla Milana Kunce nazvaného Contemporary Monument. | Foto: NGP

Videa jsou k vidění na YouTube nebo na facebookových stránkách galerie. Další bude zveřejněno příští úterý 27. dubna.

V dohledné době své nejoblíbenější práce představí kurátorky Sbírky starého umění Olga Kotková a Andrea Steckerová, dále kurátorka Sbírky 19. století a klasické moderny Alice Němcová nebo Petra Zelenková a Petra Kolářová ze Sbírky grafiky a kresby.

Diváci se mohou těšit na výklad o Paulu Gauguinovi, Petru Brandlovi, Hansi Baldungu Grienovi, Emilu Fillovi či Martinu A. Lublinském.

V nejnovějším zveřejněném videu se kurátorka Sbírky Asie a Afriky Jana Ryndová věnuje japonské miniatuře z 18. století nazvané Kostlivec s rituální dýkou. Otvory v ní napovídají, že kdysi sloužila k zapínání kimona. "Rozhodla jsem se pro dílo užitého umění, protože dobře ukazuje, že v Japonsku rozdíl mezi užitým a vysokým uměním, jak jej známe z Evropy, mizí," vysvětlila svou volbu.

Autorem videí je italský režisér Marco Chiodi, který spolupracuje mimo jiné s baletem a operou Národního divadla nebo Italským kulturním institutem. Pro Národní galerii vytvořil on-line videoprojekty spojené s výstavou Rembrandt: Portrét člověka.

V cyklu Moje nej dílo své favority již popsali ředitelé různých sbírek. Šéfka kolekce asijského umění Markéta Hánová promluvila o obraze nazvaném Opice sahající po odrazu měsíce ve vlnách, ředitelka Sbírky umění 19. století a klasické moderny Veronika Hulíková popsala dílo Jakuba Schikanedera Vražda v domě.

Alena Volrábová ze Sbírky grafiky a kresby představila divákům Zimu, lept Václava Hollara, a šéf Sbírky moderního a současného umění Michal Novotný objasnil význam díla Milana Kunce nazvaného Contemporary Monument.

Kurátorka Jana Ryndová představuje japonskou miniaturu z 18. století nazvanou Kostlivec s rituální dýkou. | Video: Národní galerie Praha
 

Právě se děje

Další zprávy