Kurátoři GASK vyzvali ředitelku Šorfovou k odstoupení

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 5. 2011 17:12
Prý nedokázala vysvětlit obvinění z plagiátorství

Kutná Hora - Kurátoři Galerie Středočeského kraje vyzvali k odstoupení šéfku této instituce Janu Šorfovou. Tvrdí, že nedokázala podat zřetelné stanovisko k obvinění z plagiátorství. Nepovažují už za možné s ní nadále spolupracovat, vyplývá z otevřeného dopisu ředitelce.

Nedávno zvolená ředitelka instituce čelí podezření z toho, že při zpracovávání projektu, s nímž zvítězila v konkurzu na šéfa GASK, opisovala. Šorfová to odmítá.

"Na základě současné situace v GASK, která poškozuje jméno instituce i jejích zaměstnanců, požadujeme od vás jasné vyvození důsledků," stojí v dopise, pod nímž jsou podepsáni kurátoři Ondřej Chrobák, Marie Bergmanová, Markéta Vinglerová a vedoucí lektorského centra GASK Ondřej Horák.

Autoři uvádějí, že jejich snaha spolupracovat s Šorfovou na dalších projektech GASK se vyčerpala a že nepovažují za možné ve spolupráci pokračovat. "Ztotožňujeme se tak s názorem docenta Jiřího Fajta a dalších osobností umělecké scény, trváme na vašem odstoupení. Pokud nezaujmete k celému případu odpovídající postoj, dáváme k 8. květnu 2011 své pozice k dispozici," napsali.

Webový portál Artalk.cz nedávno upozornil na nápadnou podobnost projektu Šorfové s prací, se kterou se o místo ředitele pražské Národní galerie ucházela šéfka pražské Galerie Vernon Monika Burian Jourdan. Šorfová tvrdí, že její projekt vznikl nezávisle na projektu Burian, obě však prý spolu v minulosti profesně spolupracovaly a na vedení galerie mají podobný názor, zejména na management týkající se spolupráce se zahraničím a inovativní živé PR.

Případem údajného plagiátorství se už zabývá středočeský krajský úřad. Hejtman David Rath (ČSSD) v pondělí novinářům řekl, že zatím nelze říci, zda se podezření zakládá na pravdě, nebo jde o pomluvu.

Požádali jsme odbor kultury, ať nám k tomu shromáždí všechny potřebné informace včetně nějakého odborného posouzení. Až to budou mít, tak nám to dají a podle závažnosti zjištění budeme pokračovat dál," uvedl Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy