Kupte si invalidu z přepadeného semaforu

Radek Wohlmuth
2. 8. 2007 20:32
Zelený panáček od člena Ztohoven je v dražbě
Foto: Sun TV

Praha - Diverzně-umělecká skupina Ztohoven se po svém atomovém útoku v Podkrkonoší rozpustila a její členové mají "volno" - to ale neznamená, že se kolem nich nic neděje. Jeden z jejích zakládajících členů Roman Týc se zřejmě postaral o zbourání dalšího tabu v našem současném umění, aniž o tom sám věděl. Jak? Velmi prostě. Někdo dal artefakt z jeho poslední samostatné akce do internetové dražby (ZDE).

Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce.
Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce. | Foto: Aukro

Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce. Většinou v centru města: počínaje místem u Národního divadla přes Karlův most, křižovatku u Rudolfina až po Letnou.

Provedl to nadrzle, jak je jeho zvykem. Ve dne, za plného provozu, občas za nevědomé asistence městské policie, v červených montérkách, štafličky nosil přes rameno.

Stojící nebo kráčející panáčky zaměnil za figurky, které se chovají přece jen trochu méně uvědoměle. Variant bylo dvanáct mezi nimi pijan, holčička, ukřižovanec, povaleč, oběšenec nebo jednonohý invalida. Právě ten se objevil na internetu.

"Štvalo mě, jak jsou panáčci na semaforech toporní, nudní, smutní," vysvětlil tehdy Roman Týc iDNES.cz pohnutky, které ho k "vylepšení" semaforů vedly. Pražský magistrát pro ně ale neměl pochopení a "odměnil" je žalobou o sto tisíc korun, které ho prý stálo uvedení semaforů do původního stavu.

Podle informací časopisu Instinkt ale policie trestní oznámení magistrátu odložila jako přestupek a Týc tak prý může dostat maximálně pokutu.

Jeho panáček se objevil na otevřeném dražebním serveru aukro 18. července, dražba končí 8. srpna ve 21:46:36. Je zařazen v kategorii současné umění, trochu komicky v podsložce volná grafika. Aukci uvádí větička: Sklo semaforu získané od výtvarníka během instalace v centru Prahy.

Jeho majitel s nickem mienne je podle všeho majitelka, v seznamu jí vydražených věcí je většinou dámské oblečení. Vyvolávací cena skla byla pět stovek a zatím se vyšplhala lehce nad tisícovku.

Po pravdě řečeno cena je vedlejší, zajímavá je úplně jiná věc. Samotný fakt dražby. Je to totiž zřejmě vůbec poprvé, kdy se tu v aukci uměleckých předmětů objevil artefakt tzv. street-artu a jeho hodnota je vyvažována penězi tak jako u jiných uměleckých médií. V tomto případě je lhostejná dokonce i úroveň zbytku "dražební nabídky". Ať je to jak chce, je to prostě precedens.  Alespoň u nás.

Ve světě třeba anonymní street-artový umělec známý jako Banksy dokáže podstatně zvednout cenu domu, na jehož fasádě je jeho práce. Nedávno se dokonce strhla velká diskuse, když londýnský dopravní podnik nechal omylem zabílit jeho graffiti oceňované na půl milionu dolarů.

Roman Týc samozřejmě není Banksy a Aukro není eBay. Ale v rámci české alternativní umělecké scény je tento člověk zaměřený na "crime art" víc než viditelný.

Na svědomí má třeba splavení rozvodněné Vltavy v roce 2002 nebo adrenalinovou hru Seber policajtovi čepici a zmiz!

Jeho akce pravidelně vyvolávají zájem a reakce médií i veřejnosti jako málokteré jiné a je zřejmě otázkou času, kdy se jeho práce dostanou do veřejných a soukromých sbírek. Nakonec první šance je tady.

A nabízí se ještě jedna otázka. Co se vlastně stalo s "jeho" skly, která montéři servisní firmy vyjmuli při tom, když upravovali semafory zase do běžné podoby?

 

Právě se děje

Další zprávy