Kupkův obraz za 45 milionů láme rekord. I tak je levný

Eliška Morochovičová
18. 4. 2012 8:40
Obrazy jeho současníků by se prodaly až 10krát dráž, říká galerista Vladimír Lekeš

Praha - Ve středu se bude v Praze dražit obraz Františka Kupky za historicky nejvyšší vyvolávací cenu v dějinách českého výtvarného umění. Dílo s názvem Tvar modré je v aukci nabízeno za 45 milionů korun.

Aukci v Kaiserštejnském paláci pořádá galerie Adolf Loos Apartment & Gallery.

Abstraktní dílo Františka Kupky pochází z původní sbírky českého podnikatele, mecenáše umění a blízkého Kupkova přítele Jindřicha Waldese.

Obraz byl v roce 1939 zkonfiskován gestapem a později připadl Národní galerii. Ta ho v rámci restitucí v 90. letech vrátila zpět rodině Waldesových.

O aukci i Kupkově obrazu s Aktuálně.cz hovořil jednatel pořádající galerie Vladimír Lekeš.

Aktuálně.cz: Vyvolávací cena obrazu Tvar modré je 45 milionů korun. Pokud se prodá, stane se celosvětově nejdražším českým dílem prodaným v aukci. V čem spočívá jeho výjimečnost?

Tvar modré pochází z nejlepšího období Františka Kupky, z období mezi lety 1911-1914 - v té době se zrodila světová abstrakce. Kupka ho namaloval v roce 1913 a dokončil ho těsně před pařížskou výstavou v roce 1924.

Jde o výjimečný obraz, veškerá umělecká literatura ho uvádí jako Kupkovo nejvýznamnější dílo.

V této aukci je ještě podhodnocen. Díla Kupkových současníků, jako Kandinského nebo Mondriana, se ve světě prodávají mnohem dráž. V podobné aukci by se díla těchto umělců prodávala až za desetinásobnou cenu.

A.cz: Jak se vaše galerie k dílu dostala?

Obraz nám dal majitel, pochází z Waldesovy sbírky. Aukční síně obecně o toto dílo usilují, pro nás je to samozřejmě čest, že jsme ho získali.

Kupkovo dílo inspirovalo i návrháře oblečení českého olympijského týmu

 

A.cz: Obraz má jistě bohatou historii. Na jakých výstavách se objevil?

Objevil se na všech prestižních výstavách po celém světě. Celkem prošel 25 výstavami, od Francie přes Spojené státy až po Japonsko.

Vůbec poprvé byl představen na umělcově retrospektivní výstavě v Paříži v roce 1924.

A.cz: Pokud dílo koupí zahraniční sběratel, bude muset žádat o vývozní povolení. Může se stát, že by jej nedostal?

O tom rozhodne Národní galerie, popřípadě pak Ministerstvo kultury. Dle našeho názoru by ale Národní galerie neměla bránit propagaci díla Františka Kupky v zahraničí a povolení by měla vydat.

A.cz: Máte osobní tip, jak aukce dopadne?

Netuším, kdo dílo koupí. Nemusí ho nakonec koupit vůbec nikdo.

 

Právě se děje

Další zprávy