Kupec dal za Warholův autoportrét přes půl miliardy

Kultura Kultura
13. 5. 2010 9:52
Cena dvojnásobně předčila očekávání
Vydražené dílo Andyho Warhola
Vydražené dílo Andyho Warhola | Foto: Sothebys.com

New York - Dražba autoportrétu slavného Andyho Warhola předčila v newyorské aukční síni Sotheby's všechna očekávání. Anonymní kupec za něj dal 32,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu asi 640 milionů korun.

Dílo z roku 1986 patřilo do sbírky slavného amerického módního návrháře Toma Forda. Odborníci přitom předvídali, že obraz nazvaný The Stark, jenž excentrický umělec namaloval rok před svou smrtí, vynese nanejvýš 15 milionů dolarů.

Není to poprvé, co se znalci v odhadu ceny Warholova obrazu výrazně pletli. Když šel loni v listopadu do dražby jeho portrét z roku 1967, tipovali za něj 1,5 milionu dolarů. Nakonec se ale prodal za více než šest milionů.

Za Warholův slavný obraz s dolarovými bankovkami byl tehdy kupec ochoten dát 43,7 milionu dolarů

Vůbec nejdražším obrazem je dílo nazvané Akt, zelené listy a busta od Pabla Picassa. Ten se minulý týden prodal za rekordních 106,5 milionu dolarů, což v přepočtu činí více než dvě miliardy korun.

Warhol se narodil v Pittsburghu rusínským přistěhovalcům, kteří se přistěhovali z rakousko-uherské vesničky Miková (dnes severovýchodní Slovensko). Tam také vzniklo po recvoluci jeho malé muzeum.

 

Právě se děje

Další zprávy