Kunsthistorici: Kupka by neměl být převezen do Česka

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 1. 2012 22:50
Ostatky chce vrátit Meda Mládková a Lenka Jaklová
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Historici umění nesouhlasí s převozem ostatků Františka Kupky z Paříže do Prahy. Urna s Kupkovým popelem je od jeho pohřbu v roce 1957 uložena v kolumbáriu na pařížském hřbitově Père Lachaise. Před časem vznikl nápad umístit ji na Slavíně.

Podle iniciátorů převozu by se tak měl český stát přihlásit ke svému slavnému rodákovi, jenž patří mezi světové průkopníky abstraktní malby. Čeští historikové umění ale připomínají, že Kupka si za svůj domov zvolil Francii a neprojevil zájem vrátit se do Čech.

"Můžeme být právem hrdi na to, že Čechy daly světu osobnost tak velkého formátu, jakou je František Kupka, nemáme ale právo si ji přivlastňovat a bez jejího deklarovaného přání ji z Francie převážet zpět. Kupkova velikost ostatně zdaleka přesahuje naše hranice, neredukujme jej proto nyní na osobnost domácího formátu," uvádí Uměleckohistorická společnost ve svém dopise ministryni kultury z pátku 13. ledna.

Foto: 1. Art Consulting Brno-Praha

Pokud by český stát přesto chtěl zajistit Kupkovi důstojnější hrob, navrhují historikové umění zakoupit náhrobek na hřbitově Père Lachaise a zviditelnit Františka Kupku jeho zařazením do seznamu významných osobností zde pohřbených; na seznamech dostupných na webu ke hřbitovu Père Lachaise jeho jméno stejně už figuruje.

"S iniciátory převozu ostatků Františka Kupky do České republiky jednal již bývalý ministr kultury Jiří Besser. Ministerstvo kultury nemá nic proti tomu, aby se tento akt uskutečnil, není ale pravděpodobné, že by se úřad přiklonil k variantě zakoupení náhrobku na hřbitově Père Lachaise," řekl mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík.

Iniciátorkou převozu je dokumentaristka Lenka Jaklová, dnes členka Rady města Hradce Králové za TOP 09, která se Kupkovým dílem a životem zabývá a v roce 2008 o něm například uspořádala mezinárodní konferenci. Nyní by ráda převoz ostatků směřovala k letošnímu roku, kdy uplyne 100 let od první veřejné prezentace Kupkových abstraktních obrazů.

František Kupka: Bílý kotouč
František Kupka: Bílý kotouč | Foto: Aktuálně.cz

Jaklovou podporuje vedení Královéhradeckého kraje, Kupkovo rodné Opočno, rektor AVU Tomáš Kotalík či galeristka Meda Mládková, která je pravděpodobně posledním pamětníkem Kupkova pohřbu.

Český stát v 90. letech zaplatil sto milionů korun za Kupkova díla vrácená v restituci, jimiž se nyní pyšní Národní galerie. Kupka patří k nejznámějším a nejdražším českým umělcům. Jeho plátno Élévation (Výšky) IV. je doposud nejdražším vydraženým českým dílem na domácích aukcích; před čtyřmi lety bylo prodáno za 22,1 milionu korun bez přirážky.

Kupkův obraz Pohyb je zřejmě i absolutně nejdražším českým dílem prodaným v aukci. Loni v červnu se v Londýně prodal bez aukční přirážky za 1,3 milionu liber, tedy 35,5 milionu korun. Dílo ze sbírky amerického manželského páru Hascoeových našlo anonymního kupce na telefonu při aukci v Sotheby's.

Přes tento status ikony dlouho ale nebylo vůbec zřejmé, kde Kupkovy ostatky leží. Lenka Jaklová za pomoci své dcery v roce 2007 zjistila, že Kupkova urna je uložena v podzemním kolumbáriu hřbitova mezi desítkami tisíc dalších lidí. Na desce před urnou je navíc uvedeno pouze to, že byl legionář, nikoli malíř.

"Nikdy bych se neodvážila něco podobného iniciovat, kdyby první myšlenka nevyšla od Medy Mládkové, které se nelíbí, jak se chováme k jeho dílu," říká Jaklová.

Foto: Aktuálně.cz

V dopise, který Mládková napsala loni Besserovi, píše, že Kupka neustále vzpomínal na Československo, které miloval. "V Paříži o něj a jeho tvorbu však velmi nestáli a v Československu se o něm nesmělo mluvit. Kupka byl velký patriot a jsem přesvědčena, že by souhlasil a přivítal převezení ostatků zpět do rodné vlasti."

Právě to ale Uměleckohistorická společnost zpochybňuje. Připomíná, že Kupka se do Čech nevrátil, ani když mu bylo nabízeno profesorské místo na Akademii výtvarných umění. Krátce sice váhal, ale pak do Prahy napsal: "Jsem se nyní rozhodl patřiti nadále Francii, tak jak jí patřím co kreslíř i co malíř.“

Kupka si podle kunsthistoriků nepřál ani veřejný pohřeb ani okázalé místo posledního odpočinku. "Kolumbárium na Père Lachaise, nejvýznamnějším pařížském hřbitově, kde odpočívají velikáni nejen francouzské kultury, je pro něj důstojným místem, které si sám zvolil," říkají.

Deska s nápisem Francois Kupka Officier de la légion d'honneur (František Kupka, Důstojník čestné legie) je pro ně důkazem toho, že byl hrdý na francouzské státní vyznamenání udělované za přínos Francii.

Čtěte také:
Kupka překonal sám sebe, prodal se za 35 milionů korun 

 

Právě se děje

Další zprávy