Kunsthalle Praha získala od Knížákových sbírku umělců z hnutí Fluxus

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 6. 2021 20:23
Nově vznikající budova a umělecká instituce Kunsthalle Praha získala kolekci Marie a Milana Knížákových zaměřenou na mezinárodní hnutí Fluxus. To vzniklo počátkem 60. let minulého století a dnes jedenaosmdesátiletý Knížák, porevoluční ředitel pražské Národní galerie, byl tehdy jeho členem.

Fluxus navazoval na odkaz výtvarníka Marcela Duchampa a tvorbu skladatele Johna Cage. Jeho členové se orientovali na takzvané intermediální přesahy a kombinovali vizuální umění s experimentální hudbou, divadlem a poezií.

"Pro sbírku Kunsthalle Praha je to mimořádná událost, jelikož se tím zařazujeme mezi několik málo center na světě, které ve svých sbírkových fondech a archivech akcentují toto silné a velice důležité období dějin umění druhé poloviny 20. století," říká Štefan Tóth, správce sbírky Kunsthalle Praha.

Knížákova kolekce se skládá z přibližně 700 položek. Jde převážně o umělecké objekty a dokumenty, které manželé získali prostřednictvím intenzivních kontaktů s dalšími členy skupiny. Sbírka obsahuje práce přibližně 46 umělců, mimo jiné jsou v ní zastoupeni George Brecht, Robert Filliou, Dick Higgins, Alison Knowlesová, Yoko Ono, Nam June Paik, Benjamin Patterson, Robert Watts nebo La Monte Young.

K zastoupeným médiím patří multiply, objekty, kresby, ale také fotografie a filmy dokumentující performance. Součástí archivu jsou i knihy věnované problematice hnutí Fluxus, autorské publikace a korespondence.

"Po dokončení muzeologické registrace bude Kunsthalle Praha postupně zpřístupňovat sbírku Marie a Milana Knížákových odborné i laické veřejnosti pro vědecké, edukační a výstavní účely," doplňuje Tóth z Kunsthalle Praha.

Fluxus byla síť vzájemně propojených umělců v USA, západní Evropě a Japonsku, kteří zejména od 60. do 80. let minulého století komunikovali prostřednictvím pošty, publikací nebo organizovali happeningy.

Kunsthalle Praha vzniká jako nové místo pro kulturu a umění na pražském Klárově. Bude stát na místě bývalé Zengerovy trafostanice, nyní vrcholí její přestavba. Cílem je vytvořit prostředí pro výstavy, vzdělávací činnost a kulturní události.

Kunsthalle Praha coby neziskovou organizaci založila The Pudil Family Foundation, což je rodinná nadace podnikatele Petra Pudila a jeho ženy Pavlíny. Pro veřejnost otevře 22. února 2022. První architektonické procházky se uskuteční už letos v srpnu díky festivalu Open House Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy