Kultovní transvestita si znovu stvoří svalnatého árijce

Redakce KUL
15. 8. 2008 20:10
Chystá se remake The Rocky Horror Picture Show

Londýn - Kultovní muzikál The Rocky Horror Picture Show se po třiatřiceti letech dočká nové verze. Remake geniálně šíleného filmu budou financovat americká MTV a britská digitální televize Sky Movies, kde prý bude mít premiéru.

Oproti prvním zprávám se na něm ale nebude produkčně podílet britský herec a hudebník Richard O'Brien, jenž napsal divadelní předlohu a později i scénář původního filmu, který dodnes budí nadšení u fanoušků ujeté zábavy.

"Dozvěděl jsem se to jen z výstřižků, co mi poslali z Ameriky. Nevím, jestli a proč vznikne, ale každopádně nemá moje požehnání," řekl BBC.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho The Rocky Horror Picture Show popisuje příběh nevinné snoubenecké dvojice v podání Barryho Bostwicka  a Susan Sarandonové, která se kvůli poruše auta ocitne v zámku mimozemského vědce Franka N. Furtera.

"Milý transvestita z Transexualu v Transylvánii" chodí ve krajkovém prádle a pro ukájení svých sexuálních potřeb si z těl jiných lidí vytvořil umělou bytost, svalnatce árijského typu Rockyho Horrora.

Film australského režiséra Jima Sharmana měl premiéru v roce 1975, kdy definitivně doznívala éra hippies. A přestože sex všeho druhu tu hrál velkou roli, hudebně i esteticky čerpal snímek z jiných časů.

Odehrává se za doprovodu rokenrolových melodií a v bizarní výpravě, která se inspirovala frankensteinovskými a kingkongovskými horory z 30. let a různými sci-fi o invazi mimozemštanů z let padesátých. Z téhle baby-boom pečlivě načesané generace pochází i  „nevinná" ústřední dvojice.

Foto: Archiv

A právě mix ujetosti a sladkého nostalgického retra se stal s jedním z důvodů kultovní obliby filmu.

Ze začátku se zdálo, že půjde bude propadák, ale pak se rozkřikla pověst, že se z promítání dá udělat skvělý mejdan - lidé už nemusí sedět anonymně ve tmě sálu, ale aktivně se zúčastnit projekce, jako by šlo o divadelní představení, kde se stírá rozdíl mezi aktéry a publikem.

Na sobotní půlnoční projekce se stály mnohahodinové fronty, diváci chodili do kin často v kostýmech postav (muži v černých podvazkových punčochách s vyzývavým make-upem) a s řadou rekvizit jako vodní pistolky, zapalovače, rýže a toaletní papíry.

Specialitou bylo vymýšlení nových replik. Když služebná Magenta obkročmo sjede po zábradlí a říká "Ty se máš. On se má. Já se mám. Všichni se máme!", publikum prý sborově dodávalo: "Zábradlí se má!"

Foto: Aktuálně.cz

The Rocky Horror Picture Show se ale mimoděk povedlo mnohem víc. Spoluvytvořila glamrockovou éru, ke které patřila image Davida Bowieho nebo kapely Queen, a objevila zpěváka Meat Loafa.

A nejen to: muzikál odstartoval lásku k béčkovým filmovým žánrům a předpověděl dryáčnickost médií, pažravost popkultury i vizuální styl MTV. Její spolupráce na nové verzi je tak víc než logická.

"Věříme, že další zrození filmu přetaví ducha The Rocky Horror Picture Show v zábavu pro nové publikum," říká  Lou Adler, které se i v remaku vrátí ve funkci výkonného producenta.

Pro novou verzi muzikálu si nemohli vybrat lepší dobu; láskyplná parodie, recyklace a vykrádání minulosti jsou základem současné popkultury.

Pokud autoři dodrží postupy originálu, vrátí se ke špatným filmům a divné hudbě z šedesátých až osmdesátých let - což by v praxi mohlo znít skoro jako vysílání spousty českých rádií.

 

Právě se děje

Další zprávy