Krvavý a bizarní Wernisch vplouvá do Husy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 5. 2013 7:25
Husa na provázku zpracovala miniatury básníka Ivana Wernische
Ivan Wernisch
Ivan Wernisch | Foto: ČTK

Brno - Bizarní a krvavé miniatury básníka Ivana Wernische zpracovalo v nové inscenaci Divadlo Husa na provázku. V představení nazvaném Kominické lodě? Ó kdežpak! aneb Kabaret Wernisch defilují postavy prostitutek, zvrhlíků a vrahů. Wernischovy texty vybíral režisér Arnošt Goldflam.

Představení má podle Goldflama formu kabaretu nebo burleskní koláže, v níž se prolínají čtyři hlavní příběhy s písněmi a básněmi. "Ivan Wernisch nám dal k výběru volnou ruku. Je to osobitý autor, velký básník, mám rád jeho věci, přemýšlení, jazyk," uvedl Goldflam.

Čtěte také
Rozhovor: Umanutý kominík řeči Ivan Wernisch

V Kominických lodích Wernisch čerpal inspiraci z brakové literatury, červené knihovny či hororů, některé motivy nesou znaky absurdních hříček a literárních her. Mezi postavami jsou třeba "pouštní myslivci", kteří řádí v nevěstinci, nebo nekrofil, jenž pospíchá ze hřbitova do zaměstnání, hovoří se o jelitech, která "jeden dobrý muž uvařil ze svojí ženy".

Hudbu na Wernischovy texty složil Miloš Orson Štědroň. Scénu a kostýmy navrhla Kateřina Bláhová. V inscenaci účinkují Anežka Kubátová, Gabriela Štefanová, Mariana Chmelařová, Vladimír Hauser, Robert Mikluš a Pavel Zatloukal, každý z nich ztvární několik postav. Premiéra je v pátek 3. května, veřejná generálka o den dříve.

Sedmdesátiletý básník, překladatel a editor Wernisch loni dostal Státní cenu za literaturu. Kniha Živ jsem byl!, čtvrtá z řady Wernischových čítanek literárních kuriozit, získala ocenění Magnesia Litera za nakladatelský čin roku. Sbírka Kominické lodě vyšla v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy