Krumlov uspořádal happening za Muchovu epopej

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 10. 2011 21:39
Cyklus se má stěhovat do Prahy, místní jsou proti
Foto: GHMP

Moravský Krumlov (Znojemsko) - Zhruba dvě stě lidí v pátek na náměstí do Moravského Krumlova přišlo na happening za udržení pláten Alfonse Muchy ve městě. Cyklus Slovanská epopej se má stěhovat do Prahy, místní jsou proti. Na náměstí podepisovali petici, adresovanou pražskému zastupitelstvu, které má o Slovanské epopeji rozhodnout.

Krumlov chce plátna udržet, dokud Praha nesplní slib malíři a nepostaví pro plátna nový výstavní pavilon, řekl starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Lidé si na náměstí oblékali trička s logem spojujícím Muchu a Krumlov a na oblečení přišpendlovali odznaky. Uprostřed náměstí se pak shromáždili, aby natočili videopozdrav pražským zastupitelům. Na záznamu jednohlasně vyslovili věty "Slovanská epopej patří do Moravského Krumlova. I já na tom trvám".

Fotografie Alfonse Muchy při malbě Slovanské epopeje.
Fotografie Alfonse Muchy při malbě Slovanské epopeje. | Foto: Repro: Wikipedia

Zhruba polovina shromážděných se pak vydala na první část pochodu do Prahy. Pořadatelé vybízeli všechny, ať se připojí, stačí prý ujít pár desítek metrů. Celkem chtějí obhájci pláten ujít do hlavního města štafetovým způsobem pěšky 310 kilometrů. Potrvá jim to šest dní. Na místo dorazí 3. listopadu, kdy zasedá pražské zastupitelstvo. Dnešní první etapa vede do Ivančic, rodiště Alfonse Muchy.

Na happeningu zaznělo i to, že Krumlovští chtějí zpět získat pět pláten, která už galeristé do Prahy převezli na plánovanou výstavu. Starosta se zavázal vytvořit pro krumlovskou expozici lepští podmínky. "Máme podaný projekt na ministerstvo kultury na rozšíření výstavních prostor a jejich úpravu tak, abychom splnili podmínky Národního památkového ústavu, uvedl. Podle něj je důležité, že tyto podmínky musí splnit nejen jihomoravské městečko, ale i Praha.

Podporu Krumlovským vyjádřilo občanské sdružení Občané za svá práva v Praze. Zdůraznili, že Krumlov se o epopej vzorně staral a propagoval ji v době, kdy Praha pro ni nebyla schopna vytvořit vhodné prostory. Vyzvali Krumlovské, aby 3. listopadu přišli před zasedáním pražských zastupitelů na Mariánské náměstí demonstrovat.

Foto: Reuters

Petici a aktivitu Krumlovských podpořil také jihomoravský poslanec za TOP 09 Jan Husák. "Výstava se stala nedílnou součástí života Moravského Krumlova, jeho koloritu i tradic. Odvezení výstavy bude mít výrazně negativní dopad na kulturní život, cestovní ruch a tím na celé město," uvedl v tiskové zprávě.

Muchova Slovanská epopej patří Praze, do Moravského Krumlova byla před desítkami let zapůjčena, protože hlavní město pro ni nemělo vhodné prostory. Galerie hlavního města Prahy chce krumlovskou expozici, ve které je nyní 15 z 20 pláten, na konci října uzavřít.

V listopadu plánuje všechny obrazy převézt do Prahy. Místo, kde budou plátna vystavena, zatím galerie napevno nepotvrdila. Dřív se mluvilo o Výstavišti i jízdárně na Pohořelci. Nedávno se objevil návrh, že by epopej mohla být umístěna v historické secesní Fantově budově pražského hlavního nádraží.

 

Právě se děje

Další zprávy