Kromě tureckého záchodu možná zmizí i slovenská čabajka

Kultura Kultura, Red Kul
15. 1. 2009 15:30
Vondra i Černý se Bruselu omluvili za Entropu

Brusel - Česko ve čtvrtek oficiálně a velmi kajícně představilo v Bruselu projekt Entropa, který už stačil od pondělní instalace vyvolat kontroverze a žádost o odstranění.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se při té příležitosti znovu omluvil Bulharsku a dalším lidem či zemím, které mohl urazit. K nim se už po kauze turecký záchod podle nejnovějších zpráv připojilo i Slovensko, zobrazené jako zabalená klobása převázaná maďarskou trikolorou.

Jen o pár hodin dřív v Bruselu Vondra opět přiznal, že byl překvapen tím, že David Černý dílo vytvořil sám, a ne s výtvarníky z dalších šestadvaceti členských zemí, jak mystifikoval své zadavatele a po nich i média.

Vondrovi slouží ke cti, že se za instalaci znovu postavil - ať to udělal proto, že tento postoj vyvolá nejméně mediálních ohlasů, nebo věří tomu, že je potřeba podporovat svobodné umělecké vyjádření.

"Umění rovná se svoboda a Entropu považujeme za umění, nic méně a nic více," prohlásil v sobotu před polednem a na jeden z dotazů odpověděl, že že instalace nebyla míněná jako dílo, které by mělo mít vliv na pověst našeho předsednictví. Nesmějeme se vám, pojďte se smát s námi, vyzval na závěr Evropu.

Omluvou zahájil své vystoupení i David Černý. Na tiskovou konferenci přímo přenášenou kanálem ČT24 dorazil se spolupracovníky Kryštofem Kinterou a Tomášem Pospiszylem, jejich příchod provázel potlesk desítek novinářů.

"Je to umělecký předmět a je nám líto, že jsme urazili jednotlivé země. Nikdy to nebylo zamýšleno jako urážka kohokoliv," řekl nezvykle krotký sochař a omluvil se také české vládě, jmenovitě Sašovi Vondrovi, Karlu Schwarzenbergovi a premiéru Topolánkovi.

Kunsthistorik Pospiszyl potvrdil, že instalace byla od počátku míněna jako mystifikace a umělecké dílo, nikoli politické prohlášení. I on znovu zopakoval, že nechtěli urazit nikoho, a že pokud se dotčené země nepodaří přesvědčit o umělecké kvalitě a nadsázce, jejich zpodobnění odstraní.

"Od začátku to měla být mystifikace, která nemusela být nutně odhalena. Šlo o mystifikaci a také diskusi, která ji měla následovat - diskusi o stereotypech, jež se vyskytují ve všech zemích," řekl Pospiszyl.

Foto: ČT
Čtěte také:
Dánové v Černého díle vidí Mohameda. Protesty nečekají
Černý v plastice složil Dánům z lega proroka Mohammeda
Bulhaři brojí proti tureckému záchodu. Černý se omluvil

"Základem našeho díla je satira a karikatura. Rozhodně jsme nechtěli zesměšňovat. Umění je obtížné vnímat z jednou pohledu. Chtěl bych upozornit, že je to záměrně velmi hloupý pohled na Evropu, který zesměšňuje zajetá klišé."

Černý následně zmínil, že jeho dílo by se dalo zařadit někam do tradice poťouchlíků, která může začínat dobrým vojákem Švejekem, navazovat na Monty Pythonův létající cirkus a v testování politické korektnosti pak konkurovat Boratovi Sachy Barona Cohena.

Takto odlehčeně to pochopila i některá média na tiskové konferenci, když se britský novinář ptal, zda by mohla být doplněná do skládačky jeho země. Černý odpověděl záporně a  nesouhlasil ani s nadšeným zástupcem z Deutsche Welle, který označil celou záležitost za obrovský úspěch.

„Očekávali jsme, že toto bude vnímáno jako vtip, happening, pěkná instalace. Když tady nyní hovoříme o tom, že by se některá část měla odstranit, nepřipadá mi to jako obrovský úspěch," oponoval smířlivě a jeho tón posléze vyvolal z publika i dotaz portugalského žurnalisty: „Proč se pořád omlouváte - a myslíte to tentokrát vážně?"

V odpovědi dánským novinářům pak Černý popřel, že je na mapě jejich země z lega zpodobněna karikatura proroka Mohammeda, která vyvolala v roce 2006 velké protesty muslimů. A dotaz, zda se omluví umělcům, které bez jejich vědomí označil za autory prací, vysvětlil tím, že jména hledali na internetu a v databázích.

Právě otázka odstranění tureckého záchodu a Mohammedových karikatur stále zůstává ve hře a autoři se jí - přes údiv některých novinářů na tiskové konferenci - nebrání.

Jinak se Evropa podle ohlasů v médiích spíš shoduje na tom, že se Černému povedl dobrý žert na úkor české vlády a že jeho dílo skutečně bude testem naší tolerance, i když jsou některé jeho vtipy laciné nebo dětinské, jiné trochu fekální nebo - jako Mohammed - až za hranicí vtipu.

Foto: Reuters

Podobný názor většinou sdílejí i česká média. Někdy s výhradami, že Černý prezentuje naše  domácí stereotypy v náhledu na jiné země a že sám byl příliš měkký, když Česko znázornil jako displej s výroky prezidenta Klause. Jinými slovy: i my máme své turecké záchody, třeba vysídlení sudetských Němců nebo normalizaci.

Naopak diskutující na webech většinou dílo odmítli s tím, že autor je pseudoumělec, kterému jde jen o vlastní slávu, navíc placenou z jejich kapes. Minimálně v tom druhém ale nemají pravdu. Černý uvedl, že peníze od státu na dílo nepoužil a že je vrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy