Kresba medvěda od Leonarda da Vinciho byla vydražena za čtvrt miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 7. 2021 21:58
Kresba medvědí hlavy vytvořená renesančním umělcem Leonardem da Vincim byla tento čtvrtek v Londýně prodána za téměř devět milionů liber, což je v přepočtu 266 milionů korun.
Da Vinciho kresba medvědí hlavy olůvkem na papíře je velká jen sedm krát sedm centimetrů.
Da Vinciho kresba medvědí hlavy olůvkem na papíře je velká jen sedm krát sedm centimetrů. | Foto: Reuters

Stala se tak suverénně nejdražším předmětem v dražbě aukční síně Christie's, která dále nabídla vzácné starožitnosti nebo rukopisné poznámky fyzika Isaaca Newtona ze 17. století.

Da Vinciho kresba medvědí hlavy olůvkem na papíře je velká jen sedm krát sedm centimetrů a byla jedním z mála podobných děl renesančního mistra, které se dosud nacházejí v soukromém vlastnictví.

Dílo staré přes 500 let dříve patřilo britskému malíři a sběrateli Thomasi Lawrenceovi, roku 1860 jej Christie's vydražilo za 2,5 libry. Nyní se cena vyšplhala na 8,857 milionu liber, což je zatím nejvíc, co kdy kdo zaplatil za da Vinciho kresbu.

"Byl jsem si jistý, že vysoká kvalita a vzácnost díla přiláká zájemce z celého světa a povede k výjimečnému výsledku," říká Stijn Alsteens, šéf oddělení starých mistrů aukční síně. Podle něj se jedná o jednu z posledních umělcových kreseb na trhu.

Ceny da Vinciho kreseb jsou však jen zlomkem v porovnání s cenami jeho obrazů. Jeho malba Salvator Mundi (Spasitel světa) drží absolutní rekord vůbec nejdražšího obrazu světa - v roce 2017 se vydražila za více než 450 milionů dolarů (9,8 miliardy Kč). Získal ji saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Odhadní cenu stanovenou na 600 až 900 tisíc liber, tedy 18 až 27 milionů korun, ve čtvrteční aukci překonaly i poznámky Isaaca Newtona k jeho stěžejnímu dílu Philosophiae naturalis principia mathematica. Jeden a půl stránky rukopisu v latině, který se vztahuje k jedné z nejdůležitějších knih moderní vědy, nakonec získal nový majitel za 1,7 milionu liber, tedy 51 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy