Křepčící hobiti to zkusí napodruhé. V Londýně

kul
19. 6. 2007 10:00
Neúspěšný Pán prstenů se stěhuje z Kanady do West Endu

Londýn - V Londýně má dnes slavnostní premiéru Pán prstenů. Nejdražší muzikál v historii West Endu s rozpočtem 25 milionů liber se pokusí složit reparát za výpravný propadák, jak první verzi představení ohodnotili recenzenti v Kanadě. 

Myšlenka na scénické provedení Tolkinovy ságy byla po úspěchu filmové adaptace samozřejmě lákavá, ale režisér Peter Jackson potřeboval na filmové zpracování tři díly a devět hodin. Producent Kevin Wallace se proto rozhodl pro představení "podle Pána prstenů" a zhruba polovina příběhu byla vypuštěna. I tak byla první verze muzikálu uvedená v Torontu dlouhá tři a tři čtvrtě hodiny.

A kritika byla tehdy neúprosná. Ben Brantley z The New York Times označil show za "převážně nesrozumitelnou". Hudba, kterou složili AR Rahman a finská skupiny Värttinä, byla podle něj pompézní a připomínala "Enyu v ášramu".

Foto: Toronto Star

Na efektech se totiž nešetřilo. Spoluautor muzikálu Matthew Warchus přivedl na scénu padesátku herců. Pro ně připravili 40 tun vážící otáčivá plošina se 17 výtahy.

Kus se nicméně přestal hrát po šesti měsících a produkce začala uvažovat, jak ho vrátit do Londýna. Tam se předtím nemohl hrát, protože ve městě nebylo dostatečně velké divadlo.

"Otázka zněla, jestli kritici mluví i za publikum. Nechali jsme si proto udělat marketingový průzkum, abychom zjistili, co si diváci myslí," vysvětil Wallace. Reakce obecenstva byly podle něj spíše pozitivní. Ale lístky se neprodávaly, a tak se znovu začalo zkracovat.

Foto: Toronto Star

Současná verze, která se už hraje v předpremiérách v Theatre Royal Drury Lane, trvá tři hodiny. Warchus a jeho tým nakonec nezařadili většinu politických a historických aspektů;  soustředili se "na emoce a podívanou".

Warchus ujišťuje, že nechtěl z muzikálu jen udělat rozjívenou show lasvegaského stylu. Ale někteří skeptici už londýnskou verzi kritizovali jako "křepčící hobity".

 

Právě se děje

Další zprávy