Král kýče a nejdražší umělec světa dorazil do Paříže

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 11. 2014 20:02
Retrospektivní výstavu Jeffa Koonse nabízí pařížské Centre Pompidou.
Jeff Koons.
Jeff Koons. | Foto: Reuters

Paříž - V pařížském Centre Pompidou ve středu začala retrospektivní výstava Jeffa Koonse. Nabízí stovku děl autora, který bývá titulován slovy komentátor komerční popkultury a jindy obchodník s bezvýznamným kýčem - což ve výsledku můžou být identické položky, záleží jen na odstupu a úhlu pohledu.

Minulý rok se po prodeji skulptury Ballon Dog (Orange) konečně dočkal i titulu "nejdražší žijící umělec". Socha přišla nového majitele na 58,4 milionu dolarů (1,17 miliardy korun).

Výstava je jeho první v Paříži a zahrnuje například porcelánovou sochu amerického popového zpěváka Michaela Jacksona. Je v životní velikosti i s oblíbenou zpěvákovou opicí Bubbles. Na výstavě ale nechybí ani zrcadlový králík z počátků Koonsovy tvorby, obří červené srdce či smyslný snímek s Koonsovou bývalou manželkou Ilonou Staller, známou spíš jako pornohvězda s uměleckým jménem Cicciolina.

"Francii od začátku své kariéry tolik dlužím, od studia francouzských umělců počínaje Manetem a konče Marcelem Duchampsem. Takže to teď nakonec mít a vidět pohromadě tady v Centru Pompidou mě naplňuje hrdostí," řekl americký umělec, jehož díla se prodávají až za desítky milionů dolarů.

Kurátoři a umělečtí sběratelé Koonsovu tvorbu označují za neo-pop nebo post-pop. Od 80. let minulého století podle nich reaguje především na předcházející minimalismus a konceptualismus. Svým povýšením kýče mezi vysoké umění vyvolal velmi kontroverzní reakce. Autor sám však jakékoli pokusy o kategorizaci svého díla odmítá a především popírá, že by jeho práce měly jakýkoli skrytý význam.

Expozice v pařížském Centre Pompidou bude otevřená do 27. dubna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy