David Černý otevřel vlastní muzeum. "Levicově zaměření" studenti mají vstup dražší

David Černý otevřel vlastní muzeum. "Levicově zaměření" studenti mají vstup dražší
Snímek z Musolea Davida Černého.
Snímek z Musolea Davida Černého.
Snímek z Musolea Davida Černého.
Snímek z Musolea Davida Černého.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 4. 2023 18:00
V pražském smíchovském lihovaru, který musel být zachován díky památkové ochraně, vzniklo nové muzeum sochaře Davida Černého. Autor provokativních děl, jenž poslední dobou spolupracuje s developery, si zřídil stálou expozici na dohled od kulturního centra MeetFactory, které s přáteli provozuje již roky.

Muzeum pro veřejnost otevřelo tuto sobotu. Černý, který na sebe rád upozorňuje mediálně vděčnými gesty, při té příležitosti na serveru Goout.net zveřejnil několik cenových kategoriích vstupenek. Zatímco běžné vstupné stojí 250 korun, "studenti uměleckých škol" zaplatí 300 korun a "levicově zaměření studenti" dokonce 500 korun.

Především podle stejnojmenné zastávky veřejné dopravy znají Pražané areál smíchovského lihovaru. Využíván nebyl přes 20 let, roku 2013 se část zřítila. Město dlouho hledalo cestu k novému využití, až od roku 2021 zde vzniká komplex s byty. Společnost Trigema chce jeho první část dokončit letos, investuje asi čtyři miliardy korun. Architektura komplexu je prací Černého studia Black n' Arch, některé prvky odkazují k industriálnímu rázu staré smíchovské zástavby.

uzeum Davida Černého se jmenuje Musoleum.
uzeum Davida Černého se jmenuje Musoleum. | Foto: ČTK

Podmínkou stavby bytového komplexu bylo zachování továrního komínu a bývalé varny. Právě v ní se nachází Černého muzeum. Zatím stojí na prázdném prostranství. Jednu stěnu zdobí autorovo snad nejznámější dílo - jedno z mimin, která mají místo obličeje čárový kód a už mnoho let visí třeba na žižkovské věži. Vedle batolete je do daleka vidět nápis Musoleum, kombinující slova muzeum a mauzoleum.

"Budova je památkově chráněná, tím pádem ji nebylo možné shodit k zemi a postavit tady normální dům. Rozhodli jsme se tedy, že ji zachováme, a nakonec padlo rozhodnutí, že z toho bude kulturní instituce," popisuje David Černý. "Nějak se z toho v průběhu času stalo muzeum Davida Černého. Pak jsem zjistil, že to není muzeum, ale spíš takové musoleum," vysvětluje.

Pětipatrová budova má rozlohu 1200 metrů čtverečních, návštěvníci zde najdou průřez celou tvorbou pětapadesátiletého umělce, od raných kreseb po modely ještě nezhotovených architektonických děl. "Částečně to vzniklo i z toho důvodu, že jsem byl už před několika lety osloven Národní galerií, abych pro ni udělal výstavu. Ale dohoda s tou institucí byla tak děsivě nepružná, dvakrát se to odložilo, až jsem si nakonec řekl, že už nechci mít nic společného se státní institucí," přibližuje. Černý měl první spor s Národní galerií roku 2000, kdy mu tehdejší ředitel Milan Knížák nedovolil převzít Cenu Jindřicha Chalupeckého uvnitř Veletržního paláce.

Dohoda s Národní galerií byla děsivě nepružná, říká David Černý.
Dohoda s Národní galerií byla děsivě nepružná, říká David Černý. | Foto: ČTK

"Ve svém pokročilém věku jsem se rozhodl, že bych mohl udělat výstavu všech svých věcí, které byly různě rozstrkané po světě nebo uskladněné. Součástí galerie bude i jeden prostor, který bude vždy vyhrazený pro některého mého hosta, pro spřízněné duše," doplňuje Černý, se kterým si lidé spojují narůžovo přebarvený tank na Smíchově, kráčející trabant Quo vadis odkazující k útěku východních Němců přes Prahu v roce 1989, svatého Václava na obráceném koni v pražské Lucerně nebo instalaci Entropa, jež doprovodila české předsednictví v Radě EU roku 2009 a vyvolala mezinárodní pozornost.

Trabant i zmenšenou Entropu lze v novém muzeu vidět, stejně jako třeba plastiky čtyř obřích pistolí, tvář Alberta Einsteina z barevné pryskyřice, mužský akt s hlavou helikoptéry nazvaný Helicop, četná znázornění pohlavních orgánů nebo model červeného autobusu, jenž dělá kliky a který Černý v roce 2012 vyrobil u příležitosti letních olympijských her v Londýně. Toto dílo svého času koupil miliardář Andrej Babiš, který se teprve chystal do politiky s hnutím ANO.

Všechny Černého práce spojují ironie, humor, nadsázka i hravost. Umístěné jsou v pěti patrech budovy, kromě toho Musoleum obsahuje v přízemí bar s mnoha zachovanými prvky z industriálního provozu. Návštěvníci se také mohou zastavit na venkovních terasách a prohlédnout si Prahu. Na jedné se nachází vztyčený prostředníček, který v dobách prezidenta Miloše Zemana ukazoval z Vltavy na Pražský hrad. Černý se podílel na prezidentské volební kampani Karla Schwarzenberga, to znamená Zemanova soupeře z roku 2013. Nyní prostředníček na terase směruje k východu, tedy Rusku, které vojensky napadlo Ukrajinu.

Na druhé terase stojí Černého pegas neboli napůl kůň, napůl motor s otáčející se vrtulí. Tyto sochy autor roku 2017 umístil do areálu bývalé Waltrovky, kde byly vyráběny letecké motory Walter Pegas.

V neposlední řadě má Musoleum vyhrazený prostor pro hosty. Prvním je fotograf Dan Materna. V prvním patře vystavuje fotografie ze zákoutí bývalého lihovaru, jež pořizoval původně na zakázku jako dokumentaci stavby pro společnost Trigema. "Když jsem sem poprvé přišel, tak jsem objevil úplně krásná neuvěřitelná zákoutí a spoustu zachovalých různých přístrojů, které souvisely jednak s tím lihovarem, a zároveň tady byla i octárna," popisuje Materna. Nalezl například sudy vysoké až do druhého patra, používané při výrobě octa.

V podzemí Musolea Davida Černého se obracejí torza lidských těl. | Video: Aktuálně.cz

Některá místa byla podle Materny v úplně tmě, a tak musel fotografovat s pomocí umělých bleskových zařízení. Po areálu se sám pohyboval s baterkou. "A při té příležitosti jsem se tady potkal s Davidem Černým, který z toho prostoru byl nadšený možná ještě víc než já. Zatímco já jsem fotografoval, tak on spoustu těch věcí fyzicky zachránil," objasňuje fotograf.

Část jeho snímků Trigema použije coby výzdobu na recepci jednotlivých bytových domů, které v areálu staví.

Po fotografovi Maternovi mají v Musoleu jako hosté příště vystavovat mimo jiné Vladimír 518, Aneta Filipová, Michal Škapa či Filip Černý.

David Černý již s Trigemou developera Marcela Sourala spolupracoval na bytovém domě v pražském Karlíně, který zdobí bájná postava Lilith, dále na baru s robotickou vinárnou u stanice metra Nové Butovice nebo na dvanáctimetrové plastice Trifot před galerií Czech Photo Centre.

"Je potřeba to vnímat spíš jako muzeum Davida Černého. Člověk sem přijde třeba jen jednou, ale zase těch lidí, co sem může přijít, je relativně hodně, protože David je víc známý v zahraničí. Počítá s tím, že sem bude jezdit hodně turistů," řekl majitel Trigemy Soural časopisu Forbes, podle nějž stavební úpravy areálu vyšly zhruba na 73 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy