Koons, Hirst, Rothko. Katar nakupuje ve velkém

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 9. 2012 10:50
Katar prý zahájil ofenzívu na trzích s moderním uměním
Socha Michaela Jacksona od Jeffa Koonse. Zatím v Kataru není
Socha Michaela Jacksona od Jeffa Koonse. Zatím v Kataru není | Foto: Aktuálně.cz

Dauhá - Katar je velmi aktivní na trhu s moderním uměním. Snaží se nakoupit nová díla, jimiž chce obohatit svá muzea. Vyplývá to z dokumentu francouzské společnosti Artprice zabývající se analýzou trhu s uměleckými díly.

Její ředitel Thierry Ehrmann konstatoval v rozhovoru s agenturou AFP, že v minulém roce a půl se v databázi Artprice objevil velmi významný počet katarských žádostí o koupi. "Katar, který má jenom 1,8 milionu obyvatel a jehož území nedosahuje ani velikosti jednoho z krajů Německa, zaslal téměř stejný počet požadavků o nákup jako Německo," řekl Ehrmann. Podle něj Katar uvedl do chodu "neobyčejnou mašinerii", aby se stal jedním z hlavních hráčů na trhu.

Královská rodina se snaží vytvořit vlivné kulturní instituce stejně tak, jak to dělali před sto lety američtí magnáti. "Katar neriskuje, vybírá to nejlepší a přistupuje na nejvyšší ceny. Hodlá z Dauhá učinit světovou metropoli umění," dodal Ehrmann.

Damien Hirst
Damien Hirst | Foto: Profimédia

Velkolepého vstupu Kataru na trh si všimli i ostatní odborníci, když začátkem roku Katar koupil slavný obraz Hráči karet Paula Cézanna za odhadovanou cenu 250 milionů dolarů (skoro pět miliard korun).

O dalším velkolepém nákupu Kataru se dokonce spekulovalo v souvislosti s rekordním prodejem Munchova Křiku.

Katarský úřad, který má na starosti muzea v zemi, patří podobně jako členové vládnoucí rodiny Sáníů k nejprominentnějším abonentům skupiny Artprice. "Díky jejich mimořádným finančním možnostem tato země systematicky při nákupu přeplácí v průměru o 40 až 45 procent," tvrdí se ve studii, již má Artprice zveřejnit v plném znění v listopadu.

Čtěte také
Potvrzeno: Katar má nejdražší umělecké dílo na světě

"Když jste bohatá země, proč byste nechtěli vytvářet důležité kulturní instituce?" tázal se v kulturní rubrice The DailyBeast Jean-Paul Engelen. Pro QMA (Qatar Museum Authority) pracuje jako kurátor. Engelen odmítá, že by katarský vládce - v současné době největší nákupčí umění na světě - chtěl pouze ohromit. "Kdyby to bylo jen o penězích a oslnění, nebyl bych tady," dodává s tím, že "Katar teď prožívá uměleckou renesanci".
 
Katar nemá vlastní aukční síň, ale při nákupech spolupracuje s experty z celého světa. V majetku as-Sáního jsou jména jako Mark Rothko, Andy Warhol, Damien Hirst nebo právě zmínění Cézanne a Murakami.

 

Právě se děje

Další zprávy