Končí zoufalství, začíná taktika. Banksy v Londýně reagoval na ekologické aktivisty

ČTK ČTK
27. 4. 2019 7:44
Na prostranství Marble Arch u severovýchodního rohu londýnského Hyde Parku se objevilo nové graffiti připisované Banksymu. Hovoří pro něj nejen styl, ale také symbolika místa. Právě zde se nedávno na téměř dva týdny usídlili ekologičtí aktivisté. Na graffiti je vyobrazena dívenka klečící u právě zasazené květiny, v ruce drží logo skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která organizovala londýnské protesty za ochranu klimatu. Výjev doplňuje nápis "Od této chvíle končí zoufalství a začíná taktika".
Banksyho nové dílo.
Banksyho nové dílo. | Foto: ČTK

Na zdi u jednoho z míst, které v Londýně do čtvrtka okupovali ekologičtí aktivisté, přibylo v noci na pátek na zdi patrně další dílo Banksyho. O jeho autorství nepochybuje John Brandler, který vlastní přes deset výtvorů tohoto streetartového umělce, napsal list The Guardian. 

Brandler opírá Banksyho autorství o dva argumenty - ekologie podle sběratele představuje téma, které by umělec podpořil, a Brandler dále ve výjevu vidí návaznost na graffiti na garáži v Port Talbot ve Walesu, k němuž se Banksy přihlásil.

"Podpis v rohu není důležitý, podpisem je to dílo. A tohle je Banksy. Je to nádherné prohlášení a krásný kus," myslí si Brandler. Graffiti se objevilo na prostranství Marble Arch u severovýchodního rohu Hyde Parku - na místě, jež po téměř dva týdny okupovali ekologičtí aktivisté.

Banksy zatím autorství nepotvrdil

Hnutí Extinction Rebellion má podle britské BBC tři základní požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení "občanského shromáždění" pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda "říkala pravdu o klimatických změnách".

"Jsme si vědomi toho, že u Marble Arch se přes noc objevilo patrně Banksyho dílo," potvrdil mluvčí westminsterské rady, pod níž místo spadá. "Chceme jej nechat přístupné na veřejnosti," napsala na Twitteru šéfka rady Nickie Aikenová.

Banksy své autorství zatím nepotvrdil.

Graffiti tohoto enigmatického umělce se poprvé objevilo na zdech v anglickém Bristolu. Banksy si zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory kromě Británie zanechal na zdech ve Spojených státech nebo v Pásmu Gazy.

Video: Podívejte se na Banksyho dílo v Port Talbot

Banksy zveřejnil nové dílo. Má poukazovat na znečištění životního prostředí | Video: Banksy
 

Právě se děje

Další zprávy