Komu art terorista Banksy pomaluje zeď, ten se má

tur
15. 1. 2008 14:49
Posprejovanou fasádu vydražili za 208 100 liber
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Graffiti slavného street umělce Banksyho situované na boční zdi produkční firmy sídlící na Portobello Road v západním Londýně bylo během 69 příhozů vydraženo na eBay za 208 100 liber (přes sedm milonů korun).

Dílo zachycující malíře oblečeného podle módy konce 19. století, který štětcem dokončuje slovo Banksy v současném graffiti stylu, dal do aukce vlastník inkriminované produkční společnosti a budovy Luti Fagbenle.

Výsledná suma samozřejmě nezahrnuje náklady na sejmutí malby a opravu zdi; ty se odhadují na 5 000 liber. Nyní je dílo zcela zakryté.

"Chtěl jsem si ho ponechat, ale chránit jej proti nepřízni počasí, to je práce na plný úvazek," zdůvodnil svůj krok Fagbenle, který má šanci se na Banksym královsky přiživit.

Foto: Bonhams
Čtěte také: Terorista Banksy vydělá za graffiti statisíce liber

Pirátské grafitti nevznikalo coby blesková noční akce, ale v klidu během jednoho zářijového nedělního rána, kdy se na Portobello Road objevilo lešení. Nikdo z dělníků nevysvětloval důvod, proč ho tam postavili. Po pár hodinách zmizelo a odhalilo Banksyho nástěnnou malbu.

Ačkoli se k tomu umělec pečlivě střežící svou anonymitu odmítl vyjádřit, jeho zástupci se zaručují za pravost prodaného kusu fasády. I když stále nelze s naprostou jistotou vyloučit - díky Banksyho zdrženlivé komunikační strategii a lhostejnosti k plagiátorům - že jde o zdařilou napodobeninu.  

Poté, co se loni prodalo jeho dílo Space Girl and Bird za 288 tisíc liber a mezi prominentní sběratele jeho prací se zařadili Brad Pitt nebo Christina Aguilera, Banksy neúnavně utužuje hvězdné postavení mezi současnými umělci.

"Tento prodej stvrzuje Banksyho coby novodobého křížence mezi Michelangelem a Červeným bedrníkem," prohlásil odborník na současné umění Bobby Read, zástupce pojišťovny Hiscox.

Foto: Reuters

Londýnskou kreaci provázejí o několik úrovní nadšenější reakce než nové Banksyho výtvory, které se před koncem roku objevily na bezpečnostní zdi v Betlémě. Především už přemalovaný výjev zobrazující izraelského celníka, který kontroluje doklady oslíkovi.

Tenhle Symbol Vánoc i narození Krista si osobně vzali na obou březích Jordánu. Přirovnání k oslovi je pro Palestince totéž jako nadávka do idiotů, Izraelci z toho zase odečítají, že jsou schopni legitimovat kohokoli.

Další, tentokrát nedotčená výzdoba na zdi jdoucí podél západního břehu zpodobňuje holubici míru v neprůstřelné vestě, které po hrudníku putuje zaměřovač.

Tedy vše v logice výstižného a populárního bonmotu britského tisku, který tvrdí, že veškeré kouzlo Banksyho umění spočívá v tom, že každému troubovi přijde chytré.

 

Právě se děje

Další zprávy