Komiksová ocenění skončila v Černé díře

Lumír Krchůvek
10. 11. 2008 9:55
KomiksFEST! rozdal tradiční ceny Muriel
Foto: Dušan Tománek

Praha - Komiksová ocenění Muriel, pojmenovaná po blonďaté krásce z komiksů Káji Saudka, udělil na svém závěrečném programu v Roxy/NoD festival KomiksFEST! Jednu z nich předala (zcela v komiksovém duchu stejně blonďatá) výtvarníkova dcera Berenika Saudková.

Muriel se uděluje v  deseti kategoriích odrážejících komplexnost komiksového vyprávění. O čtyři ocenění v nejprestižnějších kategoriích se podělili český anti-super-hrdina, fotbalový navrátilec a Černá díra.

O majitelích cen rozhoduje jak porota odborná složená z komiksových publicistů a aktivistů, tak porota hlavní, v níž letos zasedli například výtvarnice Renata Fučíková, scenárista Edgar Dutka, režisér Marek Dobeš nebo designer Petr Krejzek ze studia ReDesign.

Rozmach komiksového románu

Hlavní ocenění za nejlepší původní knihu si odnesl Jaromír 99 za své album Bomber (vydal Labyrint). Jesenický hudebník a kreslíř série Alois Nebel se tentokrát vydal na sólovou dráhu a sám příběh kreslil i psal scénář.

Foto: Archiv

Ocenění Bombera ukazuje, že i v České republice se dostává sluchu epičtějšímu komiksovému formátu, který je na vzestupu v zahraničí - tzv. graphic novel, komiksovému románu, který je v komiksu analogií beletrie v literatuře.

Kromě Bombera byly v této kategorii ještě nominován Kmen a jiné příběhy komiksové a animační naděje Jaromíra Plachého a druhý díl autorské série Jiřího Gruse Voleman.

Právě tento příběh, jehož hlavním hrdinou je čecháčkovský model rádoby-superhrdiny, si pak odnesl Muriel ve dvou dalších kategoriích: za nejlepší kresbu a nejlepší scénář.Ve svém autorském projektu

mísí Jiří Grus, absolvent realistické malby na pražské AVU, ironizující postřehy ze svého života s bizarní fantazií, realistickou kresbu s komiksovou nadsázkou. Jeho komiksovým sousedem na akademii i v kategorii nejlepší kresby byl pak Karel Jerie s albem Šifra mistra Hanky.

Foto: archiv

„Kniha nenabízí jen strhující příběh, ale i přesvědčivý a přesný pohled na určité období americké kultury," prohlásil o vítězné zahraniční knize - Černé díře Charlese Burnse - jeden z porotců, překladatel Ladislav Nagy.

Rozsahově monumentální kniha v sugestivní, černobílé kresbě vypráví osudy teenagerské generace v 70. letech - ubíjející nuda jejíhož života je metaforizována zhoubnou deformující nemocí.

(Dělat) komiks není legrace

Ceny Muriel byly ale uděleny i v komiksově ještě specifičtějších kategoriích. Například komiksový překlad vyžaduje nejen dobrou znalost zdrojového jazyka, ale i schopnost koncentrace (neboť prostor bubliny je omezený) a nemalou přizpůsobivost (protože délka slov se v různých jazycích liší a dialogy musí do bublin pasovat stejně pečlivě, jako dabing).

A - jako v případě Richarda Podaného a jeho oceněného překladu knížky Jak si nahrabat jako pornohvězda - také cit pro specifický humor a nemalý přehled po okrajových tématech.

Pandemonium: Vojtěch Mašek a Džian Baban gratulují Janíkovi Štulcovi k jeho úspěšné přednášce o žížaloidech konané v ďáblické hvězdárně
Pandemonium: Vojtěch Mašek a Džian Baban gratulují Janíkovi Štulcovi k jeho úspěšné přednášce o žížaloidech konané v ďáblické hvězdárně | Foto: Aktuálně.cz

Jako „lettering" se označuje práce s písmem,  které - pokud například neodpovídá celkové atmosféře příběhu - dokáže čtenářský prožitek docela pohřbít. Nebo ho naopak mohutně posílit.

Zkušený typograf dokáže využít písma ke zvýraznění zvuků, posílení emocí v řeči nebo třeba přímo k charakterizaci postav (například Egypťané v Asterixovi mluví v hieroglyfech, Sandman v tajuplných, inverzních bublinách). Proto patří dobře odvedené písmo k uznávaným řemeslům komiksu - a jako takové si zaslouží vlastní ocenění.

Cenu Muriel za nejlepší lettering získalo nakladatelství Mot za šestý díl série Padoucnice - pro níž digitalizovalo původní ruční písmo Davida B. Dalšími nominovanými byli Jiří Grus, který svou sérii Voleman letteruje kompletně ručně (včetně tiráže) a brněnská komiksová revue Aargh!, která se s  pečlivostí věnuje letteringu přetištěných autorských komiksů.

Vítěztsví vyžilého Hermanna

Svéráznou komiksovou disciplínou je komiksový strip. Narozdíl od krátkých příběhů nebo knih vyžaduje od autora pravidelný (deníkový nebo týdenní) přísun nápadů i schopnost udržet kontinuitu jednotlivých příběhů.

Vedle - opět volemanovských - stripů Jiřího Gruse v regionálních Denících Vltava-Labe-Press a Jiných světů Jaromíra Plachého se nejlépe prosadil strip Hovory z rezidence Schlechtfreund pánů Džiana Babana a Vojtěcha Maška.

Foto: Dušan Tománek
Podrobněji o oceněných titulech:
Fincher se spustí do Černé díry nebezpečného sexu
Melancholický gól v komiksové síti Jaromíra 99
Ján Brynda probere Dějiny sousedství

Intelektuálně-sardonický seriál o vztahu vyžilého nakladatele Hermanna Schlechtfreunda a rozjitřeného mladého básníka Jožky Lipnika vychází v kulturním týdeníku A2 a ocenění ve stejné kategorii získal už loni. Ostatně jeho postavy se pod hlavičkou Monstrkabaretu Freda Brunolda objevují i na dalších místech - v komiksových knihách nebo divadelních inscenacích.

Nejlepším krátkým příběhem byla vyhlášena Ptačí perspektiva komiksového poety Tomáše Kučerovského, který zvítězil nad Lucií Lomovou a Jaromírem Plachým.

Jako nejlepší propagační počin zvolila nezávislá porota loňský ročník KomiksFEST!u - dalšími nominovanými byla přehlídka nastupujících komiksových autorů Generace nula nebo publicisticko-kritický magazín Komiksárium.cz.

Do komiksové síně slávy byl uveden Vlastislav Toman, někdejší šéfredaktor předlistopadového „Ábíčka" a sám scenárista několika jeho nejúspěšnějších kreslených seriálů.

O jejich neutuchající oblibě svědčí nejen čerstvě vydaný Speciál ABC, ale i chystané filmové zpracování ságy o pračlověku Kruanovi.

 

Právě se děje

Další zprávy