Komiks - Proč to v Ústí tolik smrdí?

Lucie Chlebná
6. 12. 2005 13:00
Ústí nad Labem - Maminko, proč to v Ústí tak smrdí? je název komiksu výtvarnice Štěpánky Bláhovcové (1981), který bude ve vybraných knihkupectvích k dostání ve druhém prosincovém týdnu.

Autorka je studentkou ateliéru Grafický design II na Fakultě užitého umění a designu ústecké Univerzity J. E. Purkyně. Její dílko vzniklo původně pod názvem Město u řeky jako součást školní klauzurní práce -  autorské knihy o Ústí nad Labem. S trochou nadsázky lze počin Štěpánky Bláhovcové označit za první ryze severočeský, respektive ústecký komiks.

Název Maminko, proč to v Ústí tak smrdí? možná na tváři lidí vzbudí nechápavý úsměv. Výtvarnice však komiksem vyslovuje otázku, kterou si denně pokládá nejeden Ústečan. V Ústí doslova v centru města stále zůstávají dvě velké chemické továrny. V jedné z nich, v Severočeských tukových závodech, se donedávna vyrábělo proslulé mýdlo s jelenem.

Obrázek z komiksu
Obrázek z komiksu | Foto: Štěpánka Bláhovcová

Mýdlo s jelenem

Jednou z ústředních postav komiksu je proto disneyovsky krásný, leč zapáchající jelínek. Zjevuje se nahodile na různých místech města a svým odérem omračuje a děsí nebohé obyvatelstvo. K likvidaci nebezpečného tvora pozve vedení města zahraničního experta. Tvůrkyně komiksu mu přiřkla podobu hrdiny Jarmuschova kultovního snímku Mrtvý muž.

Celý příběh je zasazen do ústeckých reálií, jeho hrdinové jsou s výjimkou Primátora, Jelena a Zahraničního odborníka známí i neznámí Ústečané, lidé z autorčina okolí. Knížečka Maminko, proč to v Ústí tak smrdí? má osobitou poezii, čitelnou zejména pro ty, kteří Ústí znají z vlastní zkušenosti. Komiks ze severních Čech však pobaví i čtenáře, kteří to tam neznají. Karikaturu a vtipně použité výpůjčky z filmu či literatury ocení každý.

Obrázek z komiksu
Obrázek z komiksu | Foto: Štěpánka Bláhovcová

Kniha Maminko, proč to v Ústí tak smrdí? se objeví na pultech vybraných knihkupectví a jiných institucí v Ústí nad Labem (Galerie Suterén, univerztiní knihkupectví, Galerie Raketa), Praze (např. knihkupectví Fraktál), Brně (Spolek) a Plzni. Jako doprovodná akce právě probíhá i stejnojmenná výstava.

Vidět ji lze ve výstavním prostoru Na chodbě, v budově Pedagogické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Výstava potrvá do konce ledna 2005.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy