Komiks Muriel a andělé patří Saudkovým dědicům, potvrdil Nejvyšší soud

ČTK ČTK
2. 1. 2022 14:02
Nejvyšší soud potvrdil, že originál komiksu zemřelého kreslíře Káji Saudka Muriel a andělé patří dědicům, a nikoliv sběrateli Tomáši Šmídkovi, jehož dovolání odmítl.
Titulní strana z komiksu Muriel a andělé, 1969.
Titulní strana z komiksu Muriel a andělé, 1969. | Foto: archiv Art Saudek

Od roku 2014 je komiks v policejní úschově. Tehdy jej policie zabavila na předaukční výstavě, když jej chtěl Šmídek vydražit, vyplývá z rozhodnutí soudu uveřejněného na úřední desce. Upozornil na ně server Česká justice.

Nejvyšší soud pouze upravil výrok odvolacího pražského městského soudu, který nyní zní tak, že "žalovaný (Šmídek) je povinen souhlasit s vydáním předmětu úschovy, a to kompletního díla Karla Saudka s názvem Muriel a andělé (…) dědicům po Karlu Saudkovi".

Šmídek dílo koupil v roce 2013 od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun. Saudkovi příbuzní a přátelé ale tvrdili, že byl komiks autorovi před desítkami let odcizen. Originál byl v roce 1969 předán nakladatelství a pak tiskárně. Kvůli začínající normalizaci ale za komunistického režimu nevyšel.

Osud originálu zůstával desítky let zastřený nejasnostmi. Komiks vyšel až roku 1991 díky nalezení původních tiskařských štočků.

Z dokazování u Obvodního soudu pro Prahu 8 vyplynulo, že originál se desítky let nacházel v bytě Jiřího Helmicha, který v tiskárně kdysi pracoval. Jeho příbuzní u soudu řekli, že Helmich komiks od Saudka dostal jako záruku za půjčení peněz. Saudkovi přátelé ale uvedli, že kreslíř považoval originál za ukradený a popíral, že by dílo někomu dal.

Po Helmichově smrti příbuzní prodali komiks v roce 2013 Galerii Moderna, od které pak dílo koupil Šmídek. Komiks chtěl následně vydražit s vyvolávací cenou 5,9 milionu korun. Před zahájením předaukční výstavy ale dílo zabavila policie na základě trestního oznámení Saudkovy rodiny. Policisté poté případ odložili, protože se nepodařilo prokázat, že by dílo bylo odcizeno. Komiks byl od té doby v úschově.

U soudu se nikdy nepodařilo dokázat, že by Helmich nabyl vlastnického práva ke komiksu a posledním právoplatným vlastníkem tak byl Saudek. Manželka kreslíře Hana Saudková po rozhodnutí městského soudu řekla, že bude-li komiks její, "tak ho ukážu světu, vydáme knihy s rodinou a bude to jako náš šperk".

Kája Saudek zemřel roku 2015 v 80 letech v pražské motolské nemocnici. V nemocnici byl od roku 2006, kdy upadl do kómatu poté, co mu v krku zaskočilo sousto.

Video: Kája Saudek mě fascinoval. Byl to blesk z čistého nebe, říká kreslíř Mareš

Vidění světa skrz oči Káji Saudka bylo něco absolutně nevídaného, okouzlilo mě to, říká kreslíř Štěpán Mareš. Saudek podle něj dokázal každou kresbu obohatit o svou ohromnou fantazii. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy