Komedie uvádí další fekální drama lidské existence

him
17. 1. 2008 17:17
Daniela Kolářová se vrací k Werneru Schwabovi

Praha - Po čtyřech letech se na jevišti Divadla Komedie završuje série inscenací téměř "kmenového autora" Pražského komorního divadla, výstředního a radikálního rakouského básníka a dramatika Wernera Schwaba.

Po Prezidentkách (česká premiéra 1997), hře Lidumor aneb Má játra beze smyslu (1999) a Antiklimaxu (2003) si režisér Dušan D. Pařízek vybral jako epilog ke schwabovské sérii hru Nadváha, nedůležité: Neforemnost.

Téma zůstává v zásadě stejné: pod spokojeně zatuchlým středostavovským zažíváním je hnisavý vřed lidské existence, se kterým je třeba zúčtovat a s punkově dandyovským gestem ho halasně vymáčknout na diváky. 

Foto: Divadlo Komedie

Metafory tělesných šťáv a odpadů nejsou od věci: Schwabovi krutě karikovaní antihrdinové zavinutí do plen často žijí jen vyměšováním, trávením a plozením jako tasemnice ve střevech božích.

Jádro autorova dramatického odkazu ostatně tvoří takzvaný cyklus fekálních dramat, kam patří Prezidentky, Lidumor i nová Nadváha.

Děje v klasickém smyslu v nich moc nenajdeme, většinou všechno nese deformovaný jazyk plných novotvarů, krutě básnických vulgarismů i "drsně poetických" zvratků, které byly i příčinou autorovy smrti.

Z toho všeho postavy splétají vlákna a vytvářejí hmotu podobnou té, ze které Schwab dělal sochy ještě dřív, než začal psát. Absolvent školy uměleckých řemesel vytvářel zvláštní skulptury z rychle se kazících materiálů (masa, kostí, odpadků).

Kdo ten puch a pohled vydrží, fascinován zahlédne až bolestně melancholický obraz rozkladu hodnot a hniloby lidské duše.

Finger a režisér Pařízek
Finger a režisér Pařízek | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: Podle kritiků je inscenací roku Proces v Komedii

Do hlavních rolí Nadváhy obsadil Pařízek nejvýraznější opory divadla: Romana Zacha, Jiřího Štrébla, Martina Fingera, Gabrielu Míčovou nebo Vandu Hybnerovou.

Jako host se tu objeví Daniela Kolářová, která už hrála v Lidumoru a za roli matky ve zdejší inscenaci Bernhardovy hry U cíle dostala Cenu Alfréda Radoka.
 
"Kdysi mě zaskočila FORMA. Věděla jsem, že je to cílená provokace. Když se ale lopotně člověk propracuje k obsahu a struktuře jazyka, objeví se OBSAH postav. Dnes vnímám autorovu úzkost a bolest z pokrytectví, krutosti a vyprázdněnosti lidí," píše Kolářová v textu k nové inscenaci.

"Obsah her W. Schwaba je strašlivý výkřik a doslova se mi vybaví stejnojmenný obraz Edvarda Muncha."

Foto: Archiv

Po několika neúspěšných nabídkách byla v roce 1990 uvedena poprvé na jevišti Schwabova hra Prezidentky. A záhy se dostal mezi nejhranější současné autory německé jazykové oblasti.

Během jeho krátkého "divadelního" života bylo uvedeno devět her, dalších pět následovalo těsně po jeho úmrtí (1994).

Schwab - jehož je Komedie spolu s Bernhardem takřka výhradním dovozcem - byl nazýván škodnou současného divadla.

A skoro dvoumetrový blondýn v kožené bundě k tomu kromě svých textů rád přispíval i provokacemi a alkoholickými excesy.

 

Právě se děje

Další zprávy