Knižnímu trhu vládne soft porno. Změní to Rowlingová?

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 4. 2013 12:06
Oba díly Padesáti odstínů šedi vedou žebříček nejžádanějších knih
E. L. James
E. L. James | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Loňský rok byl i na českém knižním trhu ve znamení fenoménu Padesát odstínů šedi britské autorky píšící pod pseudonymem E. L. James.

Podle žebříčku Svazu českých knihkupců a nakladatelů byla první část její trilogie nejen nejprodávanější knihou ženské autorky, ale překonala i autory bestsellerů z oblasti populární severské krimi. Podle neoficiálních údajů se knihy prodalo kolem 100 tisíc výtisků.

Foto: Aktuálně.cz

Padesát odstínů vede i letošní týdenní žebříčky, a od té doby, co vyšel letos v lednu i druhý díl, se o první dvě místa dělí obě knihy. Obecně žebříček nejprodávanějších knih ženských autorek charakterizuje převaha oddechových žánrů.

Vedle E. L. James se loni hodně kupovala britská autorka humoristických knížek Dawn Frenchová. V první desítce nejprodávanějších knížek roku 2012 jsou ale ještě dvě autorky - Kateřina Tučková s Žítkovskými bohyněmi, které oživily zájem také o starší román autorky, Vyhnání Gerty Schnirch, a Pražská zima Madeleine Albrightové.

Do týdenních žebříčků prodejnosti knih často zasáhnou různé mimoliterární vlivy. V souvislosti s uvedením filmu Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel tak byl třeba na čas zájem o knihu podle filmu, po loňském odsouzení vraha spisovatelky Simony Monyové se zase zvedl zájem o její knihy, který výrazně stoupl také po její smrti v předchozím roce.

Změní trh Prázdné místo?

Ve čtvrtek 4. dubna vychází v češtině Prázdné místo, první román, který autorka oblíbeného Harryho Pottera J. K. Rowlingová napsala pro dospělé a jehož vydání očekávají knihkupci s nadějí na vyšší tržby.

Foto: Aktuálně.cz

V Británii, kde kniha vyšla loni v září, se však jednoznačným trhákem nestala. Za první týden od uvedení na trh se jí prodalo 375 tisíc tištěných a elektronických exemplářů a například zmíněnou erotickou knihu Padesát odstínů šedi si během prvního týdne koupilo 664 tisíc lidí. Rekord v tomto směru drží sama Rowlingová s poslední potterovkou, Harry Potterem a relikvií smrti, které se za první týden v roce 2007 prodalo v Británii 2,6 milionů kusů.

Není totiž pravidlem, že knihu prodává jen slavné jméno, zejména v případě, že autor vybočí ze žánru, ve kterém je zavedený.

"A Rowlingová, kdyby vydala další knihu určenou hlavně dětem, jistě by sklidila obrovský úspěch. Tohle se však těžko odhaduje, její nový román není úplně oddechová literatura," řekla tajemnice svazu knihkupců Marcela Turečková. Odhaduje však, že na prodej Padesáti odstínů asi Rowlingová ani v Česku mít nebude.

Podobného překročení žánru se dopustil třeba v Česku velmi oblíbený autor Robert Fulghum, jehož doménou byly kratší povídkové útvary. Když přišel s třísvazkovým románem, americký nakladatel se ho obával, kniha vyšla česky ve světové premiéře, ale ani jeho tuzemští fanoušci ji nepřijali tak nadšeně, jako předchozí tituly.

Podobně norský autor kriminálních bestsellerů Jo Nesbo bourá žebříčky knih pro dospělé, jeho příběhy určené dětem ale u této cílové skupiny trháky nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy