Knižní pulty se loni rekordně prohnuly

kul, ČTK
19. 3. 2007 13:19
Praha Kruh se znovu roztočil: v Česku loni vyšlo rekordních 17 019 titulů. Roste počet knih pro děti, klesá podíl beletrie.  

Po dvou letech se tak opět otočil sestupný trend; po tehdy rekordním roce 2003 s 16 451 tituly počet vydaných publikací klesal.

Čísla z Národní knihovny nemusí zachytit vše, na druhé straně statistika zahrnuje i skripta a učebnice, sborníky a sbírky zákonů. Přesto lze říci, že se obnovil trend posledních let.

Český trh si žádá především novinky a dalších vydání se dočká jen málo titulů. Náklady knih naopak klesají - a aby si nakladatelé zachovali obrat, kompenzují to pořád vyšším množstvím rychloobrátkových titulů o komkoliv a čemkoliv, co je zrovna v kurzu.

Nejvíc je tak v nabídce zastoupena literatura faktu, pokud tak můžeme nazývat všemožné kuchařky a příručky. Nechybějí válečné knihy a paměti herců, které si skoro nikdo nepamatuje, ani briskně vydávané posmrtné profily. 

Vzrostl počet knížek pro děti, jichž zejména v 90. letech vycházelo velmi málo. Pré mají podle knihkupců i fanoušci fantasy a sci-fi.

Přesto podíl beletrie klesá. V polovině 90. let to bylo kolem 30 procent, nyní něco málo přes dvacet procent; v Evropě je to však lehký nadstandard.

V něčem se struktura knižní produkce v posledních letech nemění. I loni převažovaly knihy v češtině - 14 832 titulů. V překladové literatuře tradičně vládne angličtina, která tvoří asi polovinu z pěti tisíc přeložených knih.

 

Právě se děje

Další zprávy