Knížák žaluje Černého. V ČT o něm řekl, že je ču...

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 9. 2011 17:38
Někdejší šéf NG po umělci i stanici žádá odškodnění
Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Praha - Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák zažaloval umělce Davida Černého a Českou televizi. Informoval o tom server Týden.cz.

Černý se o Knížákovi vulgárně vyjadřoval v dokumentu ČT. Knížák po něm žádá odškodnění ve výši 150.000 korun a po televizi půl milionu. ČT nyní jedná s Knížákovými právníky a usiluje o mimosoudní vyrovnání.

Vulgarity řekl Černý o Knížákovi v lednovém dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého. Podle bývalého šéfa Národní galerie tak došlo k zásahu do práva na ochranu osobnosti. Česká televize se měla provinit tím, že vulgarity do vysílání pustila, protože pořad byl předtočen, nevysílal se v přímém přenosu.

Televize se chce vyhnout soudnímu sporu. "Náš právní útvar se sešel s advokáty pana Knížáka. Probíhají jednání o dalším postupu. Samozřejmě preferujeme mimosoudní dohodu, protože se nedomníváme, že by vznikal nárok na finanční odškodnění," sdělil mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Foto: Ludvík Hradilek

Černý obdržel žalobu ve středu a zatím nemluvil ani s Českou televizí, ani s Knížákem. "Nejspíš budu muset sepsat nějaký papír, prodiskutovat to s právníkem. Druhá možnost je vyhlásit všelidové hlasování, jestli to, co jsem řekl, je, nebo není pravda, z čehož by mohlo vzejít, že je to pravda," řekl Týdnu.

"Je podivné, že se to do vysílání vůbec dostalo, protože televize si to má hlídat," míní Černý. Rozhovor prý neautorizoval a nebyl domluven s tvůrci pořadu, že ho odvysílají v tomto znění. Mluvčí televize ještě neví, kdo je za ponechání vulgarit v dokumentu zodpovědný. "Je otázka, jestli to jde vůbec považovat za pochybení. Musí se to interně vyšetřit," oznámil jen. 

Spory mezi Černým a Knížákem trvají už dlouho. V roce 2000 odmítl Černý převzít cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii do doby, dokud z jejího vedení Knížák neodejde. Milan Knížák ho nechal po sporu o instalaci jeho díla vyvést a ocenění Černému následně předal prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem.

Na otázku, proč Knížák nechal Černého vyvést, umelec modrátorovi odpověděl: "Protože je to ču... Nafoukanej, kriploidní ču... To je úplně jednoduchý, ne? To přece víme všichni."

 

Právě se děje

Další zprávy