Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 1. 2011 13:28
O adeptovi na nového šéfa řekl, že galerii zruinoval
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák se podle rozhodnutí pražského městského soudu nemusí omluvit historikovi umění Jiřímu Fajtovi za výroky v České televizi, kterými podle Fajta ovlivnil loňské výběrové řízení na šéfa NG.

Fajt byl jedním z kandidátů na nového ředitele galerie. Soudkyně Veronika Křesťanová tento týden zamítla Fajtovu žalobu na ochranu osobnosti s ohledem na nepřiměřenost žádosti o omluvu. Argumentovala tím, že Knížák svá slova uvedl v pořadu s nízkou sledovaností.

Výběrová komise doporučila loni v dubnu Jiřího Fajta tehdejšímu ministrovi Václavu Riedlbauchovi jako nového ředitele galerie. Ministr se nakonec rozhodl Fajta nejmenovat a doporučit svému nástupci tři jména. Vedle Fajta navrhl ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného a ekonoma Vladimíra Rösela.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

 Jiří Fajt požadoval omluvu za Knížákovy výroky v pořadu Kontexty České televize z března 2010, a to prostřednictvím ČTK a v jednom z českých deníků. Podle mluvčí soudu se soudkyně ani nezabývala oprávněností požadavku a žalobu zamítla kvůli údajné nepřiměřenosti. Sledovanost pořadu 70 000 lidí označila za malou.

Vyjádření Jiřího Fajta ČTK zjišťuje. Kunsthuistorik již dříve řekl, že mu vadilo, když ho Knížák v televizi označil za "nejhoršího ředitele NG" a že galerii finančně zruinoval. "Já jsem přitom nikdy ředitelem NG nebyl, pouze ředitelem jedné ze sbírek," řekl.  V minulosti zastával pozici šéfa Sbírky starého umění.

Knížák, kterého kritizuje výrazná část kulturní obce, stojí v čele NG od léta roku 1999. Podle současného ministra kultury Jiřího Bessera by měl Knížák ve vedení galerie zůstat do konce srpna. K červnu by ministr rád jmenoval nového ředitele. Výběrové řízení chce vyhlásit zanedlouho. V polovině února by o definici konkurzu měla hovořit poradní komise pro galerie při ministerstvu kultury.

Čtěte také:
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

 

Právě se děje

Další zprávy