Knihy, místa a sochy. Ostravská galerie otevřela výstavy Čabalové a Zívra

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 9. 2021 16:45
Galerie výtvarného umění v Ostravě v úterý otevřela výstavy místní výtvarnice Elišky Čabalové a Ladislava Zívra, významného českého sochaře 20. století. Ve zdejším Domě umění jsou k vidění knižní vazby, digitální tisky, sochy i kresby.

Výstava Elišky Čabalové potrvá do 31. října, díla Ladislava Zívra je možné spatřit až do 14. listopadu.

Čabalová ovládá mnoho knižních technik. "Do jejího portfolia patří například více než tři stovky autorských knih," říká mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

Výstava děl Čabalové je rozdělena do dvou částí. V té první 22 digitálních tisků zachycuje místa, kde autorka vyrůstala, žije, tvoří nebo která inspirovala její grafickou tvorbu, kupříkladu Valašské Meziříčí a Jubilejní kolonie v ostravské části Hrabůvka. Díla jsou prostá sentimentu i nostalgie.

Druhá část je věnována knižnímu umění a zaměřuje se na autorské knihy, knižní objekty či umělecké vazby. Součástí výstavy je i dvacet maket s příznačným názvem Vyhynulé formy, které zachycují historický vývoj knihy a vazby.

Přehlídka děl Ladislava Zívra, jenž žil v letech 1909 až 1980, zahrnuje deset soch, jeden objekt a dvě desítky kreseb.

"Zívrovo jméno je spojováno se Skupinou 42, s níž také jako jediný sochař vystavoval na první výstavě v roce 1943. V počátcích tvorby jej ale ovlivnil i kubismus a civilismus v podání Otto Gutfreunda, následně začal vytvářet objekty v duchu surrealismu," doplňuje mluvčí galerie. Vystavená díla pocházejí ze sbírek ostravské galerie i soukromníků. Doplňují je útržky ze Zívrových deníků.

Zívr se měl stát hrnčířem, místo toho však vystudoval sochařinu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a začal pracovat s hlínou i sádrou.

Své sochy dotvářel patinou a polychromií. Byl jediným sochařem přizvaným do Skupiny 42.

V posledních dekádách života se Zívr žijící ve Ždírci u Staré Paky přiblížil tvorbě Hanse Arpa či Henryho Moorea. "Vytvářel plastiky i kresby v duchu imaginativní abstrakce, v níž se snoubil svět organické a anorganické přírody s figurální tvorbou," uvádějí pořadatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy