Knihovna Václava Havla otevřela pobočku v New Yorku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 5. 2012 8:12
Havlovi přítelé v New Yorku připomínají jeho odkaz a zakládají tematickou nadaci
Foto: Reuters

New York - Ve Spojených státech zahájila činnost tamní pobočka Knihovny Václava Havla. Bude shromažďovat dokumenty o prvním českém prezidentovi, spisovateli a disidentovi. Chystá i vzdělávací a další aktivity, jež by měly prohlubovat česko-americké vztahy. Americká pobočka se poprvé představila na slavnostním večeru v newyorském Lincolnově centru, kterého se zúčastnila například zpěvačka Suzanne Vega či americká ex-ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

"Na jednu stranu jde o připomínku minulosti, oslavu Václava Havla a jeho cest do USA, hlavně cesty do Ameriky v roce 1990, kdy se tady objevil a v New Yorku zanechal velký dojem. Ale je to současně náš pokus, jak chránit odkaz Václava Havla tím, že zde zakládáme pobočku a pochopitelně o tom chceme americkou veřejnost informovat," řekl šéf Havlovy knihovny Martin Palouš.

Někdejší šéfka americké diplomacie je jednou z osob, které budou stát za americkou pobočkou Knihovny Václava Havla; a spolu s ní například bývalí američtí velvyslanci v České republice Craig Stapleton, William Cabaniss či John Shattuck. "Jsou to lidé, kteří skýtají záruku, že to berou vážně, a kteří mají jasné vazby na Česko," uvedl Palouš.

Foto: Reuters

Dodal, že americká pobočka bude mít podobu nadace. Američanům tato forma umožní instituci snáze podporovat. "Minimálně naší ambicí jako knihovny je mít archiv všech dokumentů, jež se Václava Havla týkají. Je jasné, že na severoamerickém kontinentu těch dokumentů je mnoho, ať už primárních, nebo sekundárních. Potřebujeme najít způsob i finanční prostředky, jak toto všechno získat," podotkl Palouš.

Tematice česko-amerických vztahů se věnuje seminář EnsuringVaclav Havel's Legacy (Péče o odkaz Václava Havla), který se koná 8. května na půdě New York University. Programu se zúčastní například Madeleine Albrightová a velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský, odpolední program povede bývalý velvyslanec USA v České republice John Shattuck.

Suzanne Vega píše o Havlovi píseň

Písničkářka Suzanne Vega se svěřila, že o Havlovi, který zemřel loni v prosinci, skládá píseň. Inspirovala se přitom jeho knihou Dopisy Olze. Zatím má ale jenom úvodní verš a je prý sama zvědavá, jak se skladba vyvine dál.

Albrightová zase vzpomínala, jak bývalého prezidenta kdysi doprovázela na Bermudách, mimo jiné i na prohlídce tamní monitorovací stanice vesmírné agentury NASA. Havel, jemuž také tlumočila, ji zaskočil požadavkem, aby se místních pracovníků zeptala, zda někdy zaznamenali mimozemšťany. "Na to jsem se zeptat nemohla, šli jsme spolu pak ale na pláž a vyvinula se z toho zajímavá konverzace o tom, jak Havla jakožto vnitrozemce zajímala obloha, a jak pro Čechy představovala inspiraci," uvedla bývalá ministryně.

Havel byl v USA velmi populární a respektovanou osobou. Během svého prezidentského úřadu i poté se přátelil například právě s Albrightovou či prezidentským párem Clintonových.

Knihovně pomůže nadace

Přátelé Václava Havla chystají také založení unikátní společnosti. Takzvaná Nadace pro Knihovnu Václava Havla (The Vaclav Havel Library Foundation) by v rámci USA organizovala nejrůznější aktivity pro připomenutí a uplatnění myšlenek Václava Havla, současně by také podporovala Knihovnu Václava Havla v Praze. „Iniciativu našich amerických přátel vítáme a těšíme se na budoucí spolupráci", uvedl v této souvislosti Martin Palouš, ředitel pražské Knihovny Václava Havla, která se věnuje výzkumu moderní české historie s důrazem na osobnost bývalého českého prezidenta. Kromě stálé expozice nazvané „Václav Havel: Český mýtus aneb Havel v kostce" pořádá také autorská čtení, koncerty nebo divadelní představení.

Poctu Václavu Havlovi nedávno vzdal také legendární hudebník Lou Reed spolu s písničkářkou Suzanne Vega či kytaristou Ivanem Králem. V Českém centru na Manhattanu se konal v březnu vzpomínkový koncert, který nesl jméno jedné z nejslavnějších Reedových písní - Love Is Here To Stay (Láska tu zůstane).

 

Právě se děje

Další zprávy