Knihou roku se v anketě LN stal Pražský hřbitov od Eca

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 12. 2011 20:21
Za Ecem skončil kompletní Shakespeare od Hilského
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Román italského spisovatele Umberta Eca Pražský hřbitov se stal vítězem letošního ročníku ankety Lidových novin Kniha roku. Na druhém místě skončil překlad kompletního díla Williama Shakespeara od Martina Hilského, na třetím publikace nakladatelství Torst.

Lidové noviny oslovily na čtyři stovky spisovatelů, překladatelů, vědců, kritiků, nakladatelů a dalších lidí, kteří mají ke knihám blízko, s prosbou, aby jmenovali tři letos vydané knihy, jež je nejvíce zaujaly. Hlasovalo 200 lidí, jedenáct hlasů dostal Pražský hřbitov, o jeden hlas méně dali účastníci ankety Hilského překladu, na třetím místě se s devíti hlasy umístila jubilejní publikace k dvacátému výročí nakladatelství Torst.

Pražský hřbitov vyšel v Česku letos na podzim. Román v překladu Jiřího Pelána, který vydalo nakladatelství Argo, si koupilo už 33 000 lidí. V Itálii za něj Eco dostal Paveseho cenu.

Román se odehrává v 19. století. Jeho ústřední postavou je podvodník, kterého si najímají tajné služby z celé Evropy s cílem osnovat spiknutí a atentáty, které zásadně ovlivnily historický a politický vývoj kontinentu.

Anketa Lidových novin byla založena v roce 1928 a konala se až do roku 1948. V roce 1991 ji obnovil tehdejší redaktor LN Jan Lukeš, na prvním místě se tehdy umístila kniha Václava Havla Letní přemítání. Obnovená anketa se letos konala už po jednadvacáté. Vloni v anketě zvítězil román Jana Balabána Zeptej se táty.

 

Právě se děje

Další zprávy