Knihou roku jsou příběhy sourozeneckých válek

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
19. 4. 2010 9:00
Hlavní Magnesii Literu má Zmizet od Petry Soukupové

Praha - Hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera získal o pěti letech žánr prózy. Titul Kniha roku 2009 v neděli připadnul "komornímu" souboru tří povídek Petry Soukupové s názvem Zmizet.

Stejně jako ve své prvotině K moři nominované v této soutěži před třemi lety, i tady autorka dál rozpracovává téma dětí z rozpadajících se rodin a sourozeneckých válek. Prostor domova-idyly se mění v bojiště, kde lze přežít jen za cenu trvalého odcizení. A každé zmizení nebo pokus o únik vždy doprovází menší či větší ztráta.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavní cena je spojena s odměnou 200 tisíc korun, kniha vyšla v nakladatelství Host. Porotci tak pořadatelům v devátém ročníku „splnili" jejich přání víc podpořit českou prózu, která v uplynulých letech mezi hlavními cenami příliš často nefigurovala. Vítěznými knihami byla dvakrát odborná literatura, v zvítězila i výtvarná publikace, překladové knihy, loni básnická sbírka.

Vítězství původní české prózy je v souladu s hlavním záměrem ceny, propagovat kvalitní literaturu a přiblížit ji čtenářům. Proto letos bylo v této kategorii šest nominovaných a upravovala se pravidla pro vítěze.

O knize roku mimo jiné nově rozhodla širší odborná veřejnost z branže (od literárních historiků přes knihovníky a knihkupce po spisovatele a nakladatele). Z tří set oslovených poslala své tipy asi polovina.

"První dojem je jenom radost, prostě velká radost," reagovala na cenu osmadvacetiletá Soukupová s tím, že chystá další knihu. Ale zatím je prý ve stadiu promýšlení. Začít psát by chtěla v létě. "Bude to deník osmnáctileté holky během jednoho roku."

Foto: Wikipedia

Cenu v kategorii próza dostal Ivan Matoušek za knihu Oslava vydanou v Revolver Revue. Hlavní postavou románu je starý umírající muž, jehož osud čtenář nahlíží natřikrát - prostřednictvím jeho deníkových záznamů, pásmem účastných glos jeho syna a nakonec symbolicky laděným komentářem vypravěče.

"Hlavně jsem překvapený, že jsem se dostal tady na podium, protože teď ta knížka bude asi mainstreamová," podivil se vítěz v rozhovoru s moderátorkou Annou Geislerovou, jež se na jevišti Stavovského divadla coby průvodkyně večera stylizovala do naivní autorky červené knihovny.

Literu za poezii dostala Viola Fischerová, na cenu nominovaná již několikrát. Porotci jí trofej udělili za sbírku Domek na vinici z nakladatelství fra. Cenu za knihu pro děti a mládež dostala Iva Procházková za román pro dospívající čtenáře Nazí vydaný v Pasece. Zatímco menším dětem se domácí autoři věnují dostatečně, mnoho původní literatury pro dospívající nevzniká. Procházková dostala cenu v téže kategorii i v roce 2007.

 
Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Soukupová je znovu průvodkyní po rodinné pustině
Litera ohlásila nominace podle nových pravidel

V kategorii literatura faktu porota vybrala knihu pamětí Ivana Klímy Moje šílené století, kterou vydala Academia. Autor vypráví o osudové části svého dětství v koncentračním táboře v Terezíně, o motivacích vstupu do komunistické strany, o společenské a kulturní situaci v 60. letech.

Paměti zatím končí proslulým IV. sjezdem Svazu československých spisovatelů v červnu 1967. Na druhé části pamětí Klíma pracuje; právě on byl nejčastěji zmiňován jako největší favorit na Knihu roku.

Literu za nakladatelský čin dostaly Spisy Milady Součkové, jejichž edici loni dokončil Prostor. Jako nejlepší překladovou knihu porota vyhodnotila román britského prozaika Davida Lodge Nejtišší trest, který přetlumočil Richard Podaný a vydala Mladá fronta.

Objevem roku je publikace věnovaná událostem ve společnosti a politice v Československu roku 1968. Má název Opozice '68. Sociální demokracie, KAN a K 231 v čase pražského jara, napsal ji Jiří Hoppe a vydal Prostor.

Čtenáři udělili svou cenu dílu mladé autorky Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch, jejž vydal Host. Rozsáhlý román vypráví příběh mladé Němky, která se spolu s malým dítětem v květnu 1945 musela zúčastnit známého pochodu smrti do Brna-Pohořelic. V Československu nakonec zůstala a prožila zvraty bouřlivého 20. století i osobního života.

Tučková má za román i nominaci na Cenu Jiřího Ortena.

 

Právě se děje

Další zprávy