Klasika v létě: Sezónní nával hvězd a nejedna show

Luboš Mareček
12. 7. 2013 16:00
Vybrali jsme nejzajímavější letní festivaly vážné hudby
Elina Garanča.
Elina Garanča. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Fanoušci klasické hudby nemusí nikterak želet prázdninově uzavřených divadelních a koncertních sálů. Nabídka festivalů klasické hudby je více než veliká. Od července až do září se uskuteční na dvě desítky takových podniků, ať už v přírodních amfiteátrech nebo v reprezentativních prostorách větších měst.

A vážná muzika či její křížení s jinou hudbou má pod širým nebem vždy jedinečnou atmosféru. Do tuzemska se také letos sjede řada velikých hvězd operního nebe. A každá z akcí nabízí vedle úchvatných galavečerů také řadu menších žánry míchajících, ale neméně zajímavých koncertů. Projděme si z této nabídky to nejzajímavější.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (19. 7. - 17. 8.)

Největší hvězdou letošní festivalové letní sezony v tuzemsku bude proslulá lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča. Fenomenální pěvkyně se stane tváří letošního hudebního festivalu v Českém Krumlově a také jej zahájí operním galakoncertem 19. července ve zdejší Pivovarské zahradě.

Elina Garanča.
Elina Garanča. | Foto: MHF Český Krumlov

Šestatřicetiletá diva Garanča se představí v programu z francouzských operních árií 19. Století. Jejím nádherným hlasem zazpívá Johanka z Arku, zrádná Dalila, královna ze Sáby a temperamentní cikánka Carmen. Ve výběru z Bizetovy opery nebude chybět slavná Habanera L'amour est un oiseau rebelle, zazní ovšem i vzácně uváděná první verze této árie "L' amour est un enfant de Boheme". Pěvkyni doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, taktovky se ujme její manžel Karel Mark Chichon.

Těšit je se na co. Recenzent New York Magazine popsal výkon umělkyně následovně: „Elina Garanča je po dlouhé době nejpřesvědčivější Carmen... Dnes můžeme Carmen vnímat jako partyzánku genderových válek, mučedníka za osobní svobodu, narcistickou bojovnici nebo upírku, která vysává sama sebe. Garanča dokáže vyzdvihnout všechny uvedené polohy a ještě je sebevědomě promísí s trochou nonšalantní krutosti." A podle odborného pohledu z  New York Times „zpívá Garanča jasným, bohatým hlasem, s neomylným citem pro všechny nuance a podtext, a v neposlední řadě se svůdnou smyslností. Carmen v jejím podání je inteligentní a řekněme až prohnanou bytostí."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Během loňského roku vystupovala na nejprestižnějších operních scénách světa, nejen v „domovské" MET, ale také ve Vídeňské státní opeře či v milánské La Scale. Koncertní večery uspořádala například londýnské Barbican Hall.

Maminka dvouleté dcerky nyní chystá novou sólovou desku s duchovní hudbou a připravuje se na role v Donizettiho Favoritce a Mascagniho opeře Sedlák kavalír. „Čeká mě několik koncertů Verdiho Requiem v Salcburku s Riccardem Mutim. Podílím se také na psaní knížky o tom, jak dělat mezinárodní kariéru a zároveň být matkou, bude to trochu životopis a trochu deník. A ze všeho nejvíc se těším na září, na dovolenou - celý měsíc nebudu myslet na hudbu, na svůj hlas a nebudu balit kufry," uvedla Garanča před několika dny.

Adam Placetka.
Adam Placetka. | Foto: Aktuálně.cz

Na svou první návštěvu Českého Krumlova se těší: „Vím, že byl Krumlov zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO, takže to jistě bude skvost. Taková místa ráda poznávám a ráda se do nich s hudbou vracím."

Mezinárodní hudební festival neodmyslitelně patří k Českému Krumlovu už od roku 1992. Hudba různých žánrů zní v romantickém prostředí magického města na břehu Vltavy, pod širým nebem v českokrumlovských zahradách i v historických prostorách majestátního zámku.

Festival si za jednadvacet let vybudoval světové renomé a hostil řadu špičkových hvězd jako byl třeba předloni Plácido Domingo. Dvaadvacátý ročník této letní hudební přehlídky nabídne nejen klasickou hudbu, ale například i jazz, muzikál či flamenco.

Na slavnostním závěrečném koncertě v Zámecké jízdárně vystoupí bulharská houslistka Albena Danailova, která byla v roce 2011 jako první žena v historii zvolena koncertní mistryní Vídeňské filharmonie. Spolu s ní zahraje za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu jihokorejská violoncellistka Meehae Ryo. Dalším interpretem, který v Zámecké jízdárně vystoupí, bude třeba úspěšný český basbarytonista Adam Plachetka.

Více o festivalu v Českém Krumlově čtěte ZDE

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou (3. 8. - 17. 8.)

Další velkou a už respektovanou akcí je Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského, jehož těžiště se koná v půvabných kulisách jaroměřického zámku. Tento jedinečný letní festival, který do zámecké zahrady v Jaroměřicích nad Rokytnou, do historického pivovaru v Dalešicích a na zámek do Valče u Hrotovic každoročně láká tisíce posluchačů. Festival zaštiťuje jeden z nejúspěšnějších tenoristů své generace.

Největší chloubou přehlídky jsou operní galakoncerty situované do jaroměřické zámecké zahrady, jejíž amfiteátr má kapacitu až tři tisíce diváků. Právě tady se konalo vystoupení legendární španělské sopranistky Montserrat Caballé v srpnu 2010 nebo vloni galakoncert Dame Kiri Te Kanawy.

Janai Brugger.
Janai Brugger. | Foto: Aktuálně.cz

Zahajovací galakoncert v sobotu 3. srpna nabídne v zámecké zahradě toto hudební menu. Dva americké pěvce -  sopranistku Janai Brugger a tenoristu Briana Jagde  - doprovodí Moravská filharmonie Olomouc a dirigent Sebastiano Rolli. Zahájení patnáctého ročníku festivalu se tak ponese v mezinárodním duchu. 

Pozvání přijalo dvojhvězdí laureátů Světové operní soutěže Placida Dominga „Operalia". Rok po svém vítězství v dalekém Pekingu otevřou tito mimořádní umělci festival áriemi a duety převážně z Pucciniho a Verdiho operních hitů pod taktovkou slavného italského dirigenta. 

Festivalový program projde i jinými místy a dále třeba nabídne Poctu Petru Fialovi, kterou zazpívá jeho Český filharmonický sbor Brno v chrámu sv. Markéty. V zámku ve Valeči čeká zájemce Zpověď Lenky Filipové, dále vystoupí kupříkladu Sophia Jaffé či Leona Machálková.

Závěrečný mozartovský koncert bude tradičně dozdobený majestátní světelnou show. Zazpívají sopranistky Eva Dřízgová-Jirušová  a Patricia Janečková tedy absolutní vítězka soutěže Talentmania 2010 a navrch tenorista Petr Malý a ještě Moravská filharmonie Olomouc i dirigent Paolo Gatto.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Závěrečný galakoncert festivalu poskytne posluchači dvojí zážitek: sluchový a zrakový. Koncertní pořad z operní hudby W. A. Mozarta, G. Donizettiho a letos jubilujícího G. Verdiho vystřídá Mozartova ohnivá serenáda, tradiční závěrečná světelná show s ohnivými tanečními akrobaty, která je letos inspirována kouzlem Malé noční hudby - právě tu napsal Mozart pro noční slavnost v zámecké zahradě. 

Hudební festival Znojmo (12. - 28. 7.)

King´s Singers
King´s Singers | Foto: Aktuálně.cz

Sedmnáctidenní festival ve Znojmě se zaměřuje na výročí významných hudebních skladatelů starších hudebních období.  Festivalová představení a koncerty se konají v různých prostorách města Znojma - nádvoří Minoritského kláštera, Loucký klášter, kostel sv. Mikuláše, Slepičí trh, Althanský palác, hradební pás a další kouzelné prostory města Znojma a jeho okolí.

A zájemce čeká nejen hudba jako víno: každá akce festivalu je totiž spojena s degustaci vynikajících moravských vín.

Devátý ročník festivalu představí Znojmo na italský způsob a druhá polovina července bude patřit italskému skladateli Claudiovi Monteverdimu.

Program festivalu nabídne kupříkladu Monteverdiho dílo pod názvem Combattimento: víra - láska - naděje. Tato ojedinělá scénická koláž obsahuje výběr ze 7. a 8. knihy madrigalů Claudia Monteverdiho známé pod názvem Madrigaly milostné a válečné.
 
Jedním z vrcholů festivalu bude koncert Vojtěcha Dyka v doprovodu B - Side Bandu. Po společném podzimním turné zavítají se svým úspěšným programem i na festival do Znojma.

Vojta Dyk
Vojta Dyk | Foto: Hermina

Renomé hudebního festivalu Znojmo přesvědčilo k účasti podle pořadatelů také světoznámé vokální uskupení King's Singers. Jsou vyhlášení dokonalou intonací, bezchybným vokálním spojením i bezvadnou artikulací textů. Do svého programu zahrnují mladé umělce i zavedená zvučná jména.

Těšit se lze i na tradiční koncert patrona festivalu Pavla Šporcla, Uherčice Pavlíny Senić, koncert Malých géniů a mnoho dalších koncertů i doprovodných akcí. Dobročinný koncert Pavlíny Senič se každoročně koná renesanční uherčické perle českých a moravských památek. Velký operní recitál bude uvádět herec Viktor Preiss.

Vše doplní dobročinná dražba unikátních vín, která bude následovat a povede ji Jan Čenský. Výtěžek bude opět věnován na opravy zámku.

Mezinárodní hudební festival Špilberk (16.8.- 23.8.)

Verdi, Bach, známé vokální seskupení 4TET, ale i muzikál pod širým nebem: to vše je letos Mezinárodní hudební festival Špilberk. Letní přehlídka pořádaná Filharmonií Brno -  tedy obdoba slavných londýnských Proms - patří k vrcholům brněnského kulturního léta.

Každoročně nabízí na velkém nádvoří hradu Špilberk sérii neopakovatelných open air koncertů. Na hradním nádvoří zazní skutečně všechny žánry.

4TET
4TET | Foto: Aktuálně.cz

Festival letos podle dramaturga Vítězslava Mikeše nabídne nejdůstojnější klasiku: „Verdiho Requiem je snad to nejkrásnější, čím může filharmonie připomenout skladatelovo výročí." 

V programu je ovšem i volná replika velmi úspěšných vystoupení filharmonie s Kornovým 4TETem ve Wannieck Gallery nebo koncertní provedení Webberova nejslavnějšího muzikálu Jesus Christ Superstar interprety Městského divadla Brno.

Tato hudba podle Mikeše ze závěru festivalu koresponduje s Dvořákovým Violoncellovým koncertem, Musorgského Obrázky z výstavy a monumentální orchestrální úpravou Bachovy Toccaty a fugy d moll, která naopak zazní  na zahajovacím koncertu 16. srpna věnovaném životnímu jubileu profesorky Aleny Veselé, která je dlouholetou čestnou členkou filharmonie a živoucí legendou brněnského hudebního života.

Čtyři hudební večery pod zářivým nebem srpnových nocí budou na prvním moravském hradě stát určitě za to…

 

Právě se děje

Další zprávy