Kix dává prostor autorskému komiksu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 11. 2011 12:03
V Česku vyjde první komiksové periodikum
David Böhm
David Böhm | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Fanoušci obrázkových příběhů budou mít od 1. listopadu své vlastní periodikum v novinovém formátu. První český komiksový "plátek" Kix bude vycházet jednou za půl roku a čtenářům v každém vydání nabídne zhruba sedm samostatných komiksových příběhů od předních českých autorů. V úterý 1. listopadu od 18ti hodin se také uskuteční večírek k vydání prvního čísla v Café nábřeží na Praze 5.

Do premiérového čísla přispěl například rapper a výtvarník Vladimir 518, tvůrce animovaných filmů Jaromír Plachý či kreslíř známý pod jménem Kakalík. Své výtvory v Kixu představí také dvojice iniciátorů vzniku tohoto svérázného časopisu - Jiří Franta a David Böhm.

Jako první vznikly dva příběhy, v nichž oba autoři po svém zpracovali text umělce Marka Meduny. Ostatní kreslíři pak dodali další čtyři kapitoly. "Cílem našich novin je dát větší prostor autorskému komiksu, který bude více reflektovat vlastní iniciativu autorů spíš než pomyslný úspěch u čtenářů," řekl Böhm s tím, že by Kix mohly v budoucnosti doplnit také různé kresby, ilustrace a fotky nebo díla zahraničních autorů.

Jiří Franta
Jiří Franta | Foto: Aktuálně.cz

Seznam konkrétních míst, kde si budou moci zájemci 28stránkové periodikum v klasickém formátu A3 zakoupit, bude v nejbližších dnech zveřejněn na stránkách Kixu. Elektronickou verzi tam ale čtenáři nenajdou, neboť titul bude vycházet jen v tištěné podobě. Ke koupi bude za 60 korun, přičemž peníze z prodaných kusů půjdou podle vydavatelů jen na pokrytí tisku dalších čísel. Poměrně dlouhý šestiměsíční interval mezi jednotlivými čísly je podle Böhma nasnadě: "Je myslím lepší vydávat noviny po delší době, než se během jednoho roku zcela vyčerpat."

David Böhm byl (společně s Jiřím Frantou) v minulosti dvakrát nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Je například autorem úspěšného komiksu Ticho hrocha, který před dvěma lety získal Zlatou stuhu, ocenění pro nejlepší knihy pro děti. Díla Plachého, Vladimíra 518 i Böhma mohou Pražané v současné době vidět i v pražském metru, kde jsou jejich kresby instalovány v rámci projektu Umění v metru.
 
Čtěte také:
Čeští autoři v MeetFactory tančí Komiksovou ChaChu

 

Právě se děje

Další zprávy