Když se princové milují, pomůžou dětem pochopit gaye

Karel Veselý
12. 3. 2013 14:30
Pohádka o gay princovi hledá peníze na české vydání
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Za tři měsíce své existence už crowdsourcingový portál Hithit.cz pomohl vybrat peníze na nové desky písničkáře Xaviera Baumaxy či rappera Vladimíra 518 a nebo najít finance na zrealizování knihy o historii vozového parku pražského metra. Od pondělí 11. března se o podporu uchází také unikátní projekt vydání českého překladu nizozemské ilustrované pohádky s gay tématikou Princ a princ.

Iniciátorkou je překladatelka knihy Adéla Elbel známá také z brněnské hiphopové skupiny Čokovoko. Sponzorům podle míry štědrosti nabízí nejen výtisk knihy, ale také vstup na koncert své kapely, společnou večeři nebo individuální kurz kreslení s výtvarníkem Petrem Niklem.

Foto: Colours of Ostrava 2012

Stará královna se už víc než na trůně vidí v penzi, jenže aby mohl syn převzít vládu a stát se králem, musí se oženit. Začnou se sjíždět princezny z celého světa, ovšem princi se žádná z nich nelíbí. Přichází poslední princezna a v tu ránu se princ na první pohled zamiluje. Až na další stránce zjišťujeme, že za princeznou v zákrytu stojí její bratr Krasomil a že princ se zamiloval do něj. A protože je ta láska vzájemná, končí lovestory jako v každé správné pohádce happyendem, královskou svatbou.

To je v kostce děj pohádky Princ a princ, kterou v roce 2002 napsala holandská spisovatelka Linda de Haan a ilustrovala Stern Nijland. Kniha se následně dočkala osmi překladových vydání a také několika divadelních adaptací po celém světě. V roce 2004 vyšel druhý díl, v němž králové adoptují dítě.

Jen v USA se Prince a prince prodalo přes dvacet tisíc výtisků a o knize se mluvilo i v prezidentských primárkách v roce 2007, kdy její vydání podpořil i současný americký prezident Barack Obama. Pohádka ale také způsobila pozdvižení v konzervativních kruzích a některé knihovny ji odmítly zařadit do svých katalogů.

Foto: Aktuálně.cz

V roce 2006 bylo její předčítání žákům v hodinách sexuální výchovy objektem federální žaloby na základní školu v městečku Lexington v Massachusetts. Soud ale rozhodl ve prospěch školy. „Diverzita je charakteristickým znakem našeho národa," uzavřel případ soudce.

Homosexualita je v moderní společnosti stále menší tabu, a já bych touto knihou chtěla přispět k tomu, aby to děti už v útlém věku nevnímaly jako nějakou šokující věc," vysvětluje motivy projektu překladatelka knihy. „Myslím, že není potřeba děti podceňovat a tvrdit, že jsou na takovou problematiku ještě příliš malé. Nejvíc se totiž bojíme toho, co neznáme. Pojďte posunout osvětu z hodin biologie na druhém stupni do mateřských škol." dodává Elbel a připomíná, že vydání knihy v Nizozemsku podpořil časopis Groter groeien, místní masově rozšířené čtivo pro rodiče.

Pokud se přes portál hithit.cz podaří v následujících pětačtyřiceti dnech sehnat minimálně 88 tisíc korun, vyjde kniha Princ a princ u vydavatelství Meander specializující se na dětskou literaturu a uskuteční se i slíbené uzavřené koncerty Čokovoko pro sponzory. Pokud se cílová částka nesejde, peníze se vrátí zpět na účet odesilatele.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy